На Львівщині із старовинного костелу викрали дах (ВІДЕО)

Новини 21 Квітня, 2020 1 543

Скриншот відео/Ігор Мартинів

На Львівщині невідомі викрали дах з будівлі костелу, який був збудований у 1700 році.

Як пише «Четверта студія», про це повідомив на сторінці ГО «Варта 1» у ФБ Ігор Мартинів.

«Історія ганебного ставлення до пам‘ятки на Львівщині. Костел збудований 1700 року відреставрували при комуністах, а тепер з нього просто вкрали дах і нікому нема діла», – зазначається у дописі під відео з місця події.

Довідково. Костел Внебовзяття Пресвятої Діви Марії – культова споруда, колишній парафіяльний костел у колишньому містечку Білий Камінь Золочівського району Львівщини. Пам’ятка архітектури.

Білий Камінь було внесено до туристичного маршруту по історичних, архітектурних та культурних пам’ятках Львівщини. За 14 років існування виставкового залу його відвідали багато зарубіжних делегацій, залишили схвальні записи у книзі відгуків. У 1987 році село відвідав колишній директор Білокамінської школи, доцент Львівського університету А.Кухта; в книзі відгуків зробив запис: «Хорошу справу зробила Львівська картинна галерея, відкривши філію у славному Білому Камені. Щира подяка правлінню колгоспу та селянам за турботу про популяризацію творів мистецтва серед народу».

«Диво» закінчилося у червні 1996 року: виставковий зал було зачинено, відтоді споруда не використовується. Римо-католицької громади у Білому Камені немає. Людська недбалість, природні явища поволі знищують цей пам’ятник сакральної архітектури. Проте, старовинний костел разом з ажурною арочною огорожею і далі залишається яскравим твором, в якому переплелися риси архітектури ренесансу і бароко.

 

Коментарі

Позначки: , , ,