На Львівщині хочуть переглянути визначені державою терміни для реабілітації військовослужбовців

Новини 24 Березня, 2023 99

На Львівщині хочуть переглянути визначені державою терміни для реабілітації військовослужбовців

Під час засідання комісії з питань охорони здоров’я та материнства Львівської обласної ради депутати вирішили звернутися до Прем’єр-міністра України, Міністра охорони здоров’я України, голови Національної служби здоров’я України з пропозицією розширити можливості надання військовослужбовцям ЗСУ послуг з медичної реабілітації.

Ініціаторкою проєкту звернення є депутатка Львівської обласної ради Марія Кульчицька-Волчко, пише Четверта студія з посиланням на прес-службу ЛОР.

Йдеться про необхідність внесення змін у постанову Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2022 року №1464 та Програму медичних гарантій за пакетом «Реабілітаційна допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах».

Члени профільної комісії наголошують, що захищаючи територіальну цілісність і суверенітет України тисячі військовослужбовців зазнали значних поранень та втратили кінцівки. Передбачена державою медична допомога не цілком покриває потреби військовослужбовців та закладів охорони здоров’я, які надають таку допомогу. Адже існують обмеження щодо термінів реабілітації з 14 до 21 днів двічі на рік, крім того, на протезування військовослужбовцям іноді доводиться чекати близько трьох місяців.

Депутати акцентують на тому, що період реабілітації військовослужбовців має бути довшим, а захисники та захисниці, які потребують повноцінної медичної допомоги та реабілітації повинні отримувати від держави повний пакет необхідної допомоги безоплатно.

«Ставка, визначена для медичних закладів зараз становить 19 тис. 769 грн за надання реабілітаційних послуг за одним напрямом реабілітації, 33 тис. 607 грн за надання одночасно реабілітаційних послуг за двома і більше напрямами реабілітаційної допомоги в стаціонарних умовах. Медичні заклади опиняються перед складним вибором: або після завершення оплаченого НСЗУ терміну продовжувати реабілітацію людини за власні кошти, або пропонувати пацієнтам самостійно оплачувати подальші послуги. На жаль, в чинній формулі військовий, як пацієнт – не на першому місці. Наше завдання повернути кожного захисника до повноцінного життя», – наголосила Марія Кульчицька – Волчко.

Члени комісії закликають у найкоротші терміни напрацювати та почати реалізовувати новий пакет медичної допомоги для військовослужбовців.

«Оскільки потреби пацієнтів індивідуальні, чимало людей потребують більшої уваги медиків, довшого терміну перебування в стаціонарі, ми вважаємо що визначену кількість днів на реабілітацію та суми на оплату послуг необхідно переглянути. Проєкт відповідного звернення до центральних органів влади уже зареєстрований, члени профільної депутатської комісії його підтримали. Далі документ буде винесено на голосування під час найближчого засідання Львівської обласної ради», – пояснила голова комісії з питань охорони здоров’я та материнства Анна Ярмола.

Коментарі

Позначки: ,