На Львівщині газовики налагодили протизаконну систему штрафів за лічильник

Новини 19 Травня, 2020 3 698

Фото: УНІАН

Історії про те, як чемні газовики приходять перевіряти лічильники, а потім господарям нараховують тисячі гривень штрафів за «крадений» газ, – ширяться Україною. Жертви такого «сервісу» ставлять питання: «За що?», але справно платять. Адже бояться лишитися без блакитного палива взагалі. Втім, зброя проти газового рекету існує.

Як пише «Четверта студія», про це – у публікації УНІАН.

У селі Бабичи на Львівщині газовики вирішили зробити гарну справу – замінити старий газовий лічильник на новий. Ну, хто ж відмовиться від такої пропозиції? Особливо, якщо старому лічильнику вже хтозна, скільки років. Тож працівники газової служби швидко зробили свою роботу. Склали акт. А вже потім господар, пан Ігор, дізнався, що «добрі» газовики в тому акті написали… Виявилось, що, за даними газовиків, господар старої хати з лічильником 1997 року випуску, хати, у якій ніхто не живе, крав газ! «І прийшло з Червонограда 16,5 тисяч штрафу», – жаліється чоловік. Він у розпачі, бо розуміє: якщо не сплатиш штраф, газ взагалі відріжуть.

За даними газовиків, господар старої хати з лічильником 1997 року випуску, хати, у якій ніхто не живе, крав газ «А до суду йти, теж треба платити гроші. І я не знаю, як то вирішувати. Я не буду платити ні копійки. Я тут нічого не крав!», – каже він.

Водночас працівникам радехівського райгазу сподобалося творити добрі справи у Бабичах. І вони завітали до ще однієї місцевої мешканки, аби замінити її старий прилад. Вона розповідає, як працівники райгазу зняли лічильник, запакували його в пакет і поїхали. І – яке невезіння – цей пристрій теж виявився несправним! «Вони мені сказали: «Ми лічильник зняли, і там є заводське пошкодження. Ви не переживайте, таке є в багатьох. Нічого страшного нема. Ви тут підпишіть». І я підписала», – розповідає жінка.

Вони мені сказали: «Ми лічильник зняли, і там є заводське пошкодження. Ви не переживайте, таке є багатьох. Нічого страшного нема. Ви тут підпишіть». І я підписала.

А потім їй прийшов рахунок. За роботу. «Оплатити потрібно 1 000 гривень за те, що вони оглядали лічильник. За послугу. Ми то заплатили», – каже господарка будинку. А потім прийшов інший рахунок – за результат цієї роботи – нібито пошкодження, яке газовики знайшли. «Нарахували вони 9700 гривень», – обурюється жінка. Львівський адвокат Артем Пащук вже приблизно знає алгоритм, за яким львівські газовики шукають людей, яким потім роблять «добрі справи»: «Шукають більш-менш малограмотних, приходять додому, і з надуманих причин пробують зняти лічильник. Пізніше повідомляють, що ними проведено експертизу. Або є якійсь брак. Або технічне втручання. І ви повинні заплатити «енну» суму штрафу». Єдиний вихід, який бачить жертва – подати до суду. Але… За словами правозахисника Богдана Ребешка, якщо пенсіонеру звертатися до професійного адвоката, це коштуватиме 5-10 тис гривень. Тобто людина у пастці – що так попадаєш на гроші, що так. Але пан Богдан вже врятував від шалених штрафів облгазу десятьох мешканців львівської області.

«Були штрафні санкції на 80 000, на 50 000, на 23 000, – розповідає він. – Думаю, таких справ на рік може бути кілька тисяч. Може й кілька десятків тисяч. Тож це можуть бути і мільйони, і десятки мільйонів гривень. Це – шахрайські дії». Та це лише верхівка айсбергу. Багато таких «штрафів» закриваються готівкою. «Людині нічого не залишається, окрім того, щоб заплатити. Або домовитися про скасування штрафу на половину, на третину», – розповідає Богдан Ребешко. Правозахисник допомагає жертвам шахрайських дій облгазу безкоштовно. Це його хобі – ставити на місце знахабнілих чиновників. Він не йде до суду, але його рецепт – безпрограшний. Він допоміг скасувати штрафи всім, хто до нього звертався.

Порядок дій такий: «Найперше, споживач повинен написати заяву в облгаз, щоб облгаз надав інформацію, коли була остання дата повірки цього лічильника», – розповідає правозахисник. Кожне газове підприємство має реєстр газових лічильників і записи щодо їх останньої перевірки. Декотрі лічильники газовики повинні ретельно перевіряти – раз на 5 років, або раз на 8, залежить від типу лічильника. І навіть більше… «Згідно з правилами газопостачання, газопостачальні організації зобов’язані кожні 6 місяців приходити і оглядати стан лічильника. І про це мають бути записи», – пояснює Богдан Ребешко.

Власники облгазів дуже люблять заробляти гроші. І дуже не люблять їх витрачати. Отже, ніхто ці регулярні перевірки не робить. Споживач отримує дату останньої перевірки лічильника, і, скоріш за все, лічильник не був перевірений у належний строк. «Далі споживач пише скаргу на неправомірні дії працівників облгазу, які неправомірним і шахрайським способом наклали так звані штрафні санкції. І якщо облгаз пише відписку, тоді вже треба звертатися в НКРЕКП», – пояснює подальші дії правозахисник. Національна комісія з регулювання енергетики якраз і регулює відносини споживача та постачальника послуг. І там добре знають всі закони і правила, які порушують облгази, накладаючи штрафи. Тож там точно скасовують незаконні нарахування. Ось так все просто.

До речі, саме так скасувала штраф Станіслава Лаптута. У відповідному рішенні НКРЕКП сказано: «У зв’язку з недотриманням «АТ Львівгаз» процедури проведення періодичної повірки, експертизи лічильника газу… відсутні підстави для здійснення донарахувань необлікованих об’ємів природного газу».

Відносини споживача та постачальника послуг регулює НКРЕКП. Там добре знають всі закони і правила, які порушують облгази, накладаючи штрафи. Тож скасовують незаконні нарахування.

Написати листа у НКРЕ жінці допоміг її онук. Але скільки їх, таких людей літнього віку, з пенсією у півтори тисячі, яким нікому дати пораду? Яких шахраї з облгазу дурять пропозицією безкоштовної заміни лічильника, а потім виманюють останні копійки? Та навіть якщо з вашим лічильником все гаразд, газовики мають інші варіанти, як розвести вас на гроші.

Наприклад, у Наталії Твердохліб демонтували прилад, коли вдома була лише її 80-річна мати. На заміну поставили свій. «За місяць мені телефонують, що наш лічильник по строку вже непридатний для експлуатації. Мовляв, ми вам залишаємо наш. А через два роки приїжджають з червоноградської служби. Знімають цій лічильник, забирають, а за три дні приходить повідомлення: «Є втручання. Просимо з’явитися на комісію». 6,5 тисяч гривень мені наклали штраф. Я уже два місяці по півтори тисячі заплатила. Але ж вони можуть знову! Я не знаю, що вони там наробили!», – каже жінка.

«Гроші» разом зі своїми героями їдуть до Радехова, у районну газову контору. Її голова довго вислуховує претензії споживачів. Але потім, як ні в чому не бувало, відсилає нас у головну контору. Каже, що треба вчасно звертатися у Львівоблгаз.

«Гроші» разом зі своїми героями їдуть до Радехова, у районну газову контору. Її голова довго вислуховує претензії споживачів. Але потім, як ні в чому не бувало, відсилає нас у головну контору. Каже, що треба вчасно звертатися у Львівоблгаз.

В райгазі споживачам пропонують звертатися у Львівоблгаз.

Тож ми їдемо туди. Однак співробітники тут зараз працюють віддалено. А на телефонні дзвінки на мобільні телефони не відповідають. Відтак «Гроші» надсилають офіційний запит у Львівоблгаз щодо причин нарахування штрафів нашим героям. Також ми віддаємо інформацію по них людині, яка точно знає, як поводитися зі знахабнілим монополістом – правозахисникові Богдану Ребешку. Втім, такі шахрайські схеми зовсім не винахід львівських газовиків. Регулярно пишуть люди зі всіх куточків України, тож це загальна проблема. І скільки б не було таких активістів, як Богдан, спинити газовий рекет без уваги центральної влади, на жаль, не вдасться. Тож ми офіційно звертаємося до НКРЕКП та Кабміну з приводу викладених фактів. І чекаємо не просто відповіді-відписки, а розв’язання питання.

Олександр Іваніцький, УНІАН

Коментарі

Позначки: , , ,