На Львівщині через укрупнення ОТГ очікують суспільного збурення

Новини 17 Жовтня, 2019 452

Фото: ФБ

Влада протягує адміністративно-територіальну реформу, порушуючи при цьому Конституцію

Влада протягує адміністративно-територіальну реформу, порушуючи при цьому Конституцію, закони та права громад.

Як пише «Четверта студія»  з посиланням на ГО «Громада та ініціатива», про це заявив координатор Комітету захисту прав громад, заступник голови ГО “Громада та ініціатива” Віталій Горбатенко 16 жовтня 2019 року у Львівському прес-клубі на прес-конференції «Чому Верховна Рада, ЛОР і ЛОДА хочуть ліквідувати економічно спроможні ОТГ і як цьому запобігти?».

У заході також взяли участь голова Новострілищанської об’єднаної територіальної громади Галина Козяр та голова Щирецької ОТГ Олег Василишин.

«На сайті Львівської облдержадміністрації немає анонсів про обговорення перспективного плану об’єднання громад в районах, а це означає, що ці заходи відбуваються не прозоро і не публічно.

Напрацювання нових пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою базового та районного рівнів розпочалося ще в січні 2019 року. Розпорядженням уряду обласним адміністраціям дали завдання підготувати нові пропозиції. По суті йшлося про укрупнення громад.

За старою редакцією перспективного плану на Львівщині мало бути створено 85 ОТГ. Однак зараз в плані – 67 громад та шість районів», – зазначив Віталій Горбатенко.

За його словами, за законодавством усі пропозиції мали бути обговорені за участі влади, експертів, громадськості та громад. Але в міжвідомчій робочій групі був лише один депутат облради, 2 представники громадськості і 6 експертів, тобто чверть групи, решта – чиновники.

«Перспективний план розроблявся потайки і впровадити його також намагаються таємно від громад. Очевидно, для того, щоб не викликати спротиву. Діючи такими методами, влада порушує Конституцію й закони, громади усувають від реалізації свого права на місцеве самоврядування, нівелюється принцип добровільності. Дивує позиція ЛОР, яка мовчить, а мала би обстоювати інтереси громад. Боюся, що наслідком такого впровадження реформи можуть бути суспільні збурення», – наголосив громадський активіст.

Він також зазначив, що влада підганяє адмінреформу з метою проведення дочасних місцевих виборів. За його словами, укрупнення відбувається з політичних мотивів, наприклад, намір на Львівщині приєднати Щирець до Пустомит – в інтересах одного з екс-нардепів.

«Укрупнення означає, що голова ОТГ стає удільним князем. Він ніким не контролюється, має величезний ресурс. Розрахунок влади простий: чим менше громад – тим легше домовлятися, легше впливати. Тому й увімкнено «турборежим», аби люди не встигли піднести голови і висловити свою думку», – зазначив Віталій Горбатенко.

Коментарі

Позначки: , , ,