На Львівщині через брак фінансування закрили три організації для незрячих (ВІДЕО)

Новини 19 Березня, 2021 205

На Львівщині через брак фінансування закрили три організації для незрячих

Нещодавно обласна рада скерувала звернення до Кабінету міністрів, аби там переглянули можливість фінансування діяльності незрячих

Через зміну механізму виплат львівський осередок Українського товариства сліпих залишився без фінансової підтримки. У зв’язку з цим три художні колективи для незрячих, серед яких — дитячий, припинили існування.

Про це пише Четверта студія з посиланням на Суспільне.

У капелі бандуристів Львівського УТОС 70% учасників мають порушення зору. Степан Надич працює в капелі з 1990 року. Відтоді це єдина робота чоловіка. Його дружина не працює, а сам він отримав зарплату ще в грудні.

“Цього року взагалі ще не починали виплати, ні копійки. А за минулий рік буквально перші три місяці проплатили нам зарплату, а далі перевели нас на 1/3 ставки. Дотримали нас так до кінця року, а тепер взагалі залишили без фінансування”, — каже бандурист Степан Надич.

Проблеми із фінансуванням були і раніше, але гроші, хоч із затримками, отримували усі. Проте з 2021 року змінився механізм виплат допомоги. Відтепер гроші на потреби громадських організацій держава виділяє на конкурсній основі.

Для того, щоб отримати допомогу, охочі мають подати на розгляд комісії проєкти. Лише тоді вони зможуть отримати гроші. Проте через специфіку діяльності УТОС, грошей критично бракує.

“Якщо це невелика організація, яка має 15-20-30 осіб, то їм таке підходить, а якщо в нашій організації майже 2000 осіб тільки у Львові, ну в Львівській області, то проєктною діяльністю ми не охопимо таку велику кількість людей”, — каже керівниця львівського осередку УТОС Любов Кукуруза.

Минулого року на Львівський УТОС, в який входить ще 6 первинних організацій, із державного бюджету виділили 1 мільйон 300 тисяч гривень. Проте із введенням нової системи грошей стало значно менше. Через це почали звільнятися люди та припинили діяльність окремі колективи.

“За ці гроші не вийде навіть на половину мінімальної заробітної плати на один місяць, а щоб концерти підготувати, треба місяць-півтора працювати, а хто ж буде так весь час задурно робити, щоб потім отримати там за ці концерти 2 тисячі з гачком”, — каже директор капели бандуристів УТОС “Карпати” Роман Кіт.

Нещодавно обласна рада скерувала звернення до Кабінету міністрів, аби там переглянули можливість фінансування діяльності незрячих. Відповіді досі не отримали.

Коментарі