На Львівщині аномальне тепло збільшило у посівах колонії мишей

Новини 24 Грудня, 2019 238

Фото ілюстративне з відкритих джерел

На переважній більшості території країни аномальні кліматичні умови негативно впливають на стан озимих культур, натомість сприяють розвитку шкідливих об’єктів.

Про це повідомляє «Четверта студія» з посиланням  на Аgronews.

Як зазначається, через теплі температурні показники, дощі і тумани на посівах озимих зернових та ріпаку, на площах під багаторічними травами почали розповсюджуватись мишоподібні гризуни.

Скрізь ними заселено 14-70% площ озимини, де на одному гектарі угіддя нараховується 1-4, макс. до 5 жилих колоній (осередки Закарпатської обл.) на окремих посівах після соняшнику.

В 100% заселених гризунами багаторічних травах, садах, неорних землях виявляють 3-6, в осередках Івано-Франківської, Київської, Львівської, Херсонської областей 8-10 жилих колоній на гектарі.

У закритих стаціях мишоподібні гризуни знайдені повсюди. В зерносховищах процент попадання в пастки становить 1%, в продовольчих складах – 2%. По видовому складу переважає миша хатня.

Наразі тривають винищувальні роботи, які тривають повсюди, з використанням родентицидних принад. Вони забезпечують загибель до 70-92% гризунів, але проблема залишається актуальною.

В Одеській, Херсонській областях переважно у посівах озимої пшениці, розміщеної після стерньових попередників, триває живлення личинок хлібної жужелиці, які чисельністю 0,2-1 екз. на кв.м пошкодили 1-2% рослин.

У посівах озимих пшениці, ячменю Вінницької, Миколаївської, Одеської, Рівненської, Херсонської, Хмельницької, Черкаської областей помірно тепла погода сприяє розвитку борошнистої роси, септоріозу, кореневих гнилей, темно-бурої плямистості, інфекційний запас яких скрізь зберігається на 1-11% рослин (Запорізька область).

 

Коментарі

Позначки: , , , ,