На кордоні зростають черги з охочих повернутися в Україну на свята

Новини 22 Грудня, 2020 1 090

Фото: ДПСУ

Польські прикордонники повідомляють про збільшення кількості осіб, які прямують до України

Багато українців, які працюють та навчаються в Польщі, на свята намагаються потрапити додому . Через це подекуди на українсько-польському кордоні з’являються черги.

Як пише «Четверта студія» з посиланням на shoppingpl.com, протягом останніх днів кількість осіб, які хочуть перетнути польсько-український кордон, зросла на 2,5-3 тисячі на добу. Раніше охочих було 9-10 тисяч, тепер – 12-12,5 тисяч.

Саме тому на діючих пунктах пропуску відкрили всі смуги руху в напрямку України.

Про це повідомляють у Бещадському відділі польської прикордонної служби. До його зони відповідальності входять пункти пропуску “Шегині-Медика”, “Краковець-Корчова”, “Грушів-Будомєж”, “Смільниця-Кросценко”.

Всі, крім останнього, працюють. Їх можна перетнути на авто чи автобусі, а КПП “Шегині-Медика” й пішо.

Для того щоб зменшити ймовірність потрапляння в черги на кордоні, варто переглядати веб-камери перед КПП та ознайомитися з орієнтовним часом очікування на перетин кордону.

Все ж, цього року кількість охочих повернутися в Україну напередодні свят не є дуже великою.

Згідно з опитуванням EWL Group та Центру східної Європи Варшавського університету, переважна більшість українців у Польщі (84,5%) не планують їхати додому на Різдво.

Майже половина з них буде працювати в час новорічно-різдвяних свят. Крім того:

16,5% респондентів не відвідають рідних через обмеження в час пандемії;

13,8% не хочуть бути на карантині після перетину кордону;

8,3% бояться заразити себе чи рідних.

Зауважимо, що після перетину польсько-українського кордону не потрібно відбувати карантин чи мати/здавати тест на коронавірус, оскільки до 25 грудня Польща залишається в зеленій зоні.

Залізничне сполучення між Польщею та Україною припинили через пандемію, натомість пасажирські авіарейси між обома країнами виконуватимуть мінімум до 31 грудня.

Зверніть увагу, що з українських аеропортів є авіарейси до різних країн світу та Європи зокрема. Проте Україна не входить до списку “безпечних” країн, громадяни яких можуть подорожувати до ЄС з туристичною метою.

Список Єврокомісія оновила 17 грудня і він містить тільки 8 країн світу: Австралію, Японію, Нову Зеландію, Руанду, Сінгапур, Південну Корею, Таїланд та Китай (якщо той впустить до себе громадян ЄС).

Тому перед подорожжю за кордон обов’язково треба перевіряти умови перетину кордону обраної країни за допомогою інтерактивної мапи від МЗС.

 

Як повідомляє ДПСУ, на кордоні значно зріс пасажиропотік. Здебільшого – це українці, які повертаються з ЄС. Як зазначається, останнім часом кількість осіб, які перетинають український кордон, значно зросла. Кілька днів пасажиропотік за добу фіксувався на рівні майже 90 тисяч мандрівників. У листопаді та на початку грудня український кордон перетинали близько 50 тисяч осіб за добу. Зростання пасажиротранспортного потоку в передноворічний період є традиційним. Наприклад торік, у цей самий період, пасажиропотік становив майже 300 тисяч осіб за добу. Воно значною мірою спричинене суттєвим збільшенням кількості громадян України, які в’їжджають з країн ЄС, де з 25 грудня починається період Різдвяно-новорічних свят і вихідних. Найбільше пасажиропотік зріс в усіх працюючих пунктах пропуску на кордоні з Польщею, а також у пунктах пропуску у Закарпатській області.

НАПЕРЕДОДНІ СВЯТ ІНТЕНСИВНІСТЬ РУХУ НА ЗАХІДНОМУ КОРДОНІ ЗРОСЛА

Опубликовано Західне регіональне управління Держприкордонслужби України-Західний кордон Вторник, 22 декабря 2020 г.

 

Коментарі

Позначки: , ,