На Франківщині відпрацювали технологію фальсифікації, яку можуть використати на майбутніх виборах, – Синютка

Новини 05 Квітня, 2021 324

Олег Синютка - народний депутат ВР IX скликання (фото: facebook.com/Oleg.Synyutka.official)

Вибори у 87-му окрузі показали, що демократичний процес волевиявлення потрібно захищати від підкупу, адмінресурсу і фальсифікацій.

Про це заявив народний депутат фракції “Європейська Солідарність” Олег Синютка, пише “Четверта студія” з посиланням на Прямий.

“Довибори до українського парламенту показали дуже чітко, що сьогодні під час виборчих кампаній стикаються два різних підходи. З одного боку незалежно від партійної приналежності – це боротьба адміністративного впливу, фінансового ресурсу і тиску на виборців зі спробами безпосереднього підкупу, тому що ні для кого не секрет і багато мешканців Надвірнянського виборчого округу називають суми, які ходили для підкупу виборців. З іншого боку – це була боротьба ідеологій. Тому що те, що “ЄС” і ВО “Свобода” об’єднали свої зусилля для спільного ведення виборчої кампанії, агітації, представлення єдиного кандидата – це демонстрація для всієї країни, що демократичні проукраїнські сили здатні об’єднатися”, – сказав народний депутат.

“Нам дуже прикро, що до цього об’єднання не долучилися представники інших політичних сил, які ми вважаємо демократичними. Ми розуміємо, що якби до цього об’єднання долучилися всі ті політичні сили, які проголошують свою демократичність, то перемога точно була б за ВО “Свобода” і “Європейською Солідарністю”, і за кандидатом Русланом Кошулинським”, – додав він.

Також народний депутат нагадав, що свого часу влада Януковича намагалася діяти за аналогічним сценарієм, але позитивного результату не домоглася.

“Ми повинні зробити висновки за фактом проведення виборів. Ми розуміємо, що корупція і адмінресурс хотіли побороти демократію, вільні та чесні вибори. Останній раз ми пам’ятаємо такі спроби влади під час виборів у Мукачево. Тоді також влада проголошувала, що вона сильна і здатна придушити будь-які демократичні речі. Ми розуміємо, що це все закінчилося падінням режиму Януковича, відходом від влади Медведчука і продемонструвало українцям, що ми здатні демократичними зусиллями за рахунок об’єднання укріпити і продемонструвати свою позицію”, – зазначив він.

Синютка наголосив, що події у 87-му окрузі відвернули увагу від того, що у 50-му окрузі обрали особу, яка мала відношення до організації псевдо референдумів у 2014-му.

“Це – відвернення уваги. Коли більшість списів ламається навколо виборів у 87-му окрузі, під час виборів у 50-му окрузі влада провела легітимізацію російських елементів, людей, які організовували псевдо референдуми, на яких хотіли продемонструвати від’єднання частини України”, – сказав представник “Європейської Солідарності”.

“Це другий урок, коли влада замість того, щоб боротися проти сепаратизму, російських агентів впливу, за чесні й демократичні вибори, своїми діями легітимізує тих, хто боровся проти територіальної цілісності України та відвертає увагу від цих фактів”, – додав депутат.

“Альтернативі об’єднання демократичних проукраїнських сил немає. І те, що “Європейська Солідарність” продемонструвала крок і зняла свого кандидата – це є можливість того, що ми здатні об’єднатися. Наші проукраїнські настрої мають бути вищими від вузьких партійних інтересів. Це найголовніший урок, який продемонстрували вибори у 87-му виборчому окрузі”, – підкреслив Синютка.

Народний депутат припустив, що порушення у 87-му окрузі можуть стати тестуванням технології викривлення результатів наступних виборів.

“Сьогодні необхідно зробити висновки та не допустити повторення під час проведення виборів на інших округах, можливо, позачергових парламентських виборів. Ми вважаємо, що в адмінресурсі, підкупі виборців брали участь представники влади. І якщо представники влади хочуть на виборах у Надвірнянському окрузі провести репетицію майбутніх президентських, парламентських, місцевих виборів, то їм треба поставити заслін”, – сказав Синютка.

“Треба виявити тих людей, які давали вказівки та застосовували адмінресурс, розносили кошти й давали підкуп, викликали правоохоронців не для того, щоб навести порядок, а щоб вивести одних кандидатів і дати можливість для фальсифікації іншим. Ці вибори мають стати закриттям можливості влади для будь-якої фальсифікації в майбутньому”, – резюмував він.

Коментарі

Позначки: , ,