На дорогах Львівщини очікують ожеледицю

Новини 13 Січня, 2021 205

Фото: ФБ Wolodymyr Telyuk

На Львівщині прогнозують слабкі хуртовини

У середу, 13 січня, всю Україну засипле снігом. Єдиним містом без опадів стане Київ. У західних і південних областях визирне сонце. Температура вдень впаде до -2°.

Як пише «Четверта студія», про це повідомляє Погода УНІАН.

У Києві сьогодні хмарно, температура повітря вночі -5°, вдень -2°.

У Чернігові – сніг, температура повітря вночі -7°, вдень 0°.

У Львові в середу – сніг, вночі -4°, вдень -1°.

У Луцьку очікується снігопад, вночі -3°, вдень 0°.

У Рівному в середу сніг, вночі -4°, вдень -1°.

У Тернополі температура повітря вночі -4°, вдень -1°, хмарно з проясненнями, очікується снігопад.

У Хмельницькому сьогодні вночі -4°, вдень 0°, сніг.

В Івано-Франківську сьогодні мінлива хмарність і сніг, вночі -4°, вдень +2°.

У Чернівцях у середу – хмарно з проясненнями, можливий сніг, вночі -3°, вдень +1°.

У Вінниці сьогодні сніг, -4°…-1°.

У Житомирі в середу буде сніжно, температура вночі -3°, вдень -1°.

У Черкасах вночі -5°, вдень -2°, сніг.

У Кропивницькому – сніг, температура вночі -8°, вдень -1°.

У Полтаві сьогодні хмарно з проясненнями, температура повітря -6°…-3°, можливий сніг.

В Одесі 13 січня – мінлива хмарність, можливий снігопад, температура вночі -3°, вдень +2°.

У Херсоні в середу вночі -6°, вдень 0°, хмарно з проясненнями, сніг.

У Миколаєві сьогодні сніг, вночі -4°, вдень 0°.

У Запоріжжі – мокрий сніг з дощем, температура вночі -8°, вдень +1°.

У Сумах сьогодні сніг, температура повітря -8°…-3°.

У Харкові – сніг, температура вночі -7°, вдень -1°.

У Дніпрі – сніг, температура вночі -5°, вдень -1°.

У Сімферополі в середу дощитиме, -1°…+10°.

У Краматорську – дощ, температура вночі -6°, вдень +3°.

У Сєвєродонецьку сьогодні сильний снігопад, температура вночі -6°, вдень +3°.

Як повідомляє департамент цивільного захисту Львівської ОДА, на Львівщині 13 січня  хмарно, місцями мокрий сніг та сніг. Вітер північно-західний 3-8 м/с. Температура від -3° до +1°. На дорогах ожеледиця. Слабка ожеледь. Вітер південно-західний  з переходом на північно-західний, 9-14 м/с, вдень поривчастий, слабка хуртовина. Температура впродовж доби 1-6° морозу. По місту Львову температура 1-3° морозу.

По всій території області 13 січня на дорогах ожеледиця. (І рівень небезпечності, жовтий).

Державні та місцеві дороги: проїзд забезпечено, покриття – мокре, місцями невеликий сніг, температура: від -6о до 0о С, працюють (чергують) 44 (76) особи та 35 (63) одиниць техніки.

Перевали: Івашківський: проїзд забезпечено, покриття – мокре, невеликий сніг, температура: -5°С, працюють (чергують) 3 (0) особи та 3 (0) одиниці техніки;

Ужоцький: проїзд забезпечено, покриття – мокре, невеликий сніг, температура: -6°С, працюють (чергують) 0 (3) осіб та 0 (2) одиниць техніки;

Орявський: проїзд забезпечено, покриття – мокре, невеликий сніг, температура: -6°С, працюють (чергують) 4 (0) особи та 4 (0) одиниці техніки.

Народні прикмети 13 січня

13 – Меланії Римлянки преподобної. Так як у нас існує розбіжність між Григоріанським (світським) та Юліанським (церковним православним) календарем, українці святкують Новий рік двічі в році: 1 січня – офіційне святкування Нового року, а 14 січня – носить назву Старого Нового року. Тому на переддень Старого Нового року українці святкують щедрий вечір, або, як його ще називають у народі, свято Меланки.

В цей вечір вважалось, можна дізнатись свою долю. Тому у ніч на Новий рік ворожили, особливо дівчата, намагаючись дізнатися, коли і хто візьме їх заміж. А хлопці ходили посівати, бажаючи щасливого нового року. Якщо в ніч віє вітер, то рік буде спекотним і врожайним, західний віщує добрі надої і велика кількість риби в річках і озерах, а східний вітер обіцяє рясний урожай фруктів. Якщо на Меланiї (13 сiчня) вiтер вночi з пiвдня – на тепле і сите лiто. Зірок у цей день на небі немає – ягід влітку не чекати.

Яка Маланка, такі й Петро з Павлом (12 липня). Кілька цибулин посипали сіллю. Якщо вранці сіль набухла вологою, то невдовзі піде дощ, стала геть мокрою – злива. Дивилися, куди тварина ляже головою: до сходу – на врожай, до заходу – на недорід. Зоряне небо – добре нестимуться кури. Багато пухнастого інею на деревах – до врожаю зернових і доброго медозбору.

Сильний мороз і падає малий сніжок – на врожай хліба, здоров’я людей і тварин; коли ж тепло і без снігу – на неврожай і хвороби. Падає м’який сніг – на врожай, а коли тепло, то літо буде дощовим. Небо в зірках – врожай на боби й горох. Якщо під Новий старий рік добрий сніг – сій гречку. Якщо іній рясно вкриває всі дерева, буде врожай на зернові та гарний медозбір. Якщо на Меланії відлига, то чекали теплого літа.

 

Коментарі

Позначки: , , , , , , ,