“Ми зробили все правильно” – звільнений моряк Андрій Оприско на зустрічі з Порошенком (ФОТО,ВІДЕО)

Новини 12 Вересня, 2019 134

Фото: ФБ/Петро Порошенко

Українські моряки “Бердянська”, “Нікополя”, “Яни Капу” продемонстрували Україні та всьому світові приклад мужності, витримки та вірності військовій присязі та Батьківщині. Ми і надалі продовжимо боротьбу за деокупацію Азовського моря та встановлення українського суверенітету на всій нашій території.
Про це сказав п’ятий президент України, лідер політичної партії “Європейська Солідарність” Петро Порошенко під час зустрічі у військовому шпиталі зі звільненими з російських в’язниць українськими моряками,- повідомляє “Прямий”.

“Ваша витримка, ваша мужність, ваша мудрість, ваша вірність військовій присязі – це побачив весь світ”, – сказав Петро Порошенко морякам та привітав їх із поверненням додому.

П’ятий президент України також підкреслив:

“Моя надзвичайно принципова позиція – те, що ми створюємо Збройні сили, те, що ми створюємо Військово-морські сили є запорукою того, що український суверенітет буде і над українською землею, і над українським морем”.

“Ми мали і маємо захищати азовське узбережжя Маріуполя, Бердянська. Ми мали і маємо проводити ротацію. Ми мали і маємо забезпечувати військову присутність. Ми мали і маємо підтверджувати український статус Керченської протоки і деокупацію Азовського моря”, – заявив Петро Порошенко.

Він також нагадав, що Радою Європейського Союзу і Парламентською асамблеєю Ради Європи, Сполученими Штатами, після захоплення українських моряків у Керченській протоці, був прийнятий спеціальний так званий азовський пакет санкцій.

“І кожного, хто брав участь, давав накази, хто санкціонував, хто вів незаконні слідчі дії, хто приймав судові рішення по вашому арешту – кожен увійшов до санкційного листа. Кожен увійшов у список тих, у кого мають конфіскувати майно як тільки він з’являється на Заході. Кожен не залишився непокараним за знущання над українськими Збройними силами”, – зазначив п’ятий президент України.

Співголова фракції “Європейська Солідарність” Ірина Геращенко, в свою чергу, звернулася до одного з моряків:

“Ваші слова, з Вашого листа я читала на всіх міжнародних майданчиках, де Ви написали, що свобода не обмежується тюремною камерою. Ми мріяли про цю зустріч і дуже щасливі, що ви на волі”,- підкреслила вона.

Ірина Геращенко також додала: “Ваші листи (з в’язниці – ред.) ми отримали десь наприкінці червня – на початку липня, я всім написала відповіді. І я щаслива, що ви їх не отримали”.

Звільнений моряк Андрій Оприско зазначив, що перебуваючи у російському полоні, моряки не втрачали впевненості у тому, що їх буде звільнено.

“Як то кажуть: тіло в тюрмі, а дух був вільний. Тому ми знали, що нас дома чекають. Ми знали, що ми праві, що ми правильно вчинили. І всі хлопці як один вирішили продовжувати службу. Ми переможемо”, – зазначив Андрій Оприско.

Також звільнений з російського полону моряк Андрій Ейдер планує одружитись найближчим часом, і запросив Петра Порошенка на своє весілля.

Пишаюся нашими моряками «Бердянська», «Нікополя» та «Яни Капу»

Пишаюся нашими моряками «Бердянська», «Нікополя» та «Яни Капу», які усі як один вирішили продовжувати військову службу на морі. І будуть боротися за деокупацію Азовського моря і всіх наших територій.Витримку наших хлопців, їхню мужність, їхню мудрість, їхню вірність військовій присязі бачив увесь світ. І навіть у російській тюрмі на них дивилися як на героїв. Хлопці розповіли, що навіть самі росіяни дивувалися, що українці так борються за своїх.Ніхто не залишиться не покараним за знущання над честю українського військового. У прийнятий нами «Азовський пакет» санкцій потрапили усі, хто віддавав накази, санкціонував, вів незаконні слідчі дії, хто приймав судові рішення по арешту моряків. І ми маємо захищати Азовське узбережжя Маріуполя, Бердянська, забезпечувати військову присутність, підтверджувати український статус Керченської протоки і деокупації Азовського моря. Сьогодні особисто потиснув руку кожному. І навіть отримав запрошення на весілля до Андрія Ейдера. Для всієї України ви назавжди залишитеся легендами і прикладом незламного духу українського воїна.

Опубліковано Петром Порошенком Середа, 11 вересня 2019 р.

Нагадаємо, що 7 вересня відбувся обмін полоненими між Україною і Росією, в рамках якого 24 українських моряки повернулися на батьківщину.

Коментарі

Позначки: , , ,