Ми в жодному випадку не повинні оголошувати дефолт – Мілованов

Новини 30 Березня, 2020 113

Дефолт зовсім не означає, що Україні не треба буде виплачувати борги, та відкине країну на 5-10 років назад.

Про це в ефірі “Прямого” заявив колишній міністр розвитку економіки Тимофій Мілованов.

“Ми не маємо ні в якому випадку оголошувати дефолт. Тому що дефолт не означає, що нам не потрібно буде платити гроші. Це означає, що нам потрібно буде домовлятися з нашими кредиторами про те, що, можливо, ми будемо пізніше і менше платити. Сьогодні менше, а пізніше, можливо, більше. І, за дослідженнями, країни, які оголосили дефолт, виключаються в середньому з фінансування світового десь на п’ять років. Тобто п’ять років ми не будемо мати довіри кредиторів в середньому. І це під час кризи. Це дуже-дуже боляче, коли саме зараз нам потрібна така підтримка”, – наголосив Милованов.

“Що означає дефолт? Сьогодні у нас криза ринку праці. А дефолт – це буде криза ще й ринку капіталу, тобто фінансово-банківського ринку. Ми пам’ятаємо кризу 14 року, ми пам’ятаємо кризу 10 року. І це ще не був тоді дефолт. Але то суттєво всі на собі відчули. Тобто це буде тоді вже точно зупинення підприємств, звільнення людей масове і так далі. І відкине нас на 5-10 років назад. Це точно. Тому ні про ніякий дефолт не можна навіть говорити. Це безвідповідально”, – пояснив ексміністр.

“Але у нас є люди і олігархи певні є, наприклад, Коломойський про це говорить, багато інших є людей, яким це вигідно. Вигідно кому? Вигідно тому, в кого зараз є гроші, великі гроші, щоб під час кризи, в принципі, купити активи задешево: чи нерухомість, чи квартири, чи бізнес компаній, чи стати партнерами. Тобто тому, в кого є готівка, кеш, тому бізнесу чи тим олігархам і політикам – тим дефолт вигідний. Людям дефолт не вигідний”, – підкреслив Милованов.

Коментарі

Позначки: ,