Ми не можемо спостерігати як вони вбивають нас і називають це провокацією. Це не провокація – це війна, – Кравчук

Новини 04 Березня, 2021 98

Леонід Кравчук Фото: УНІАН

Голова української делегації в ТКГ попередив про дзеркальну відповідь в разі відкриття вогню бойовиками

Україна не матиме інших варіантів, окрім як відкривати вогонь у відповідь у разі порушення бойовиками режиму припинення вогню на Донбасі.

Як пише «Четверта студія» з посиланням на УНІАН, про це повідомив голова української делегації в Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук.

“Якщо вони будуть діяти таким чином, відкривати вогонь по нашим військовим ЗСУ на точках зіткнення, то ми будемо діяти адекватно. Дзеркально. У нас немає іншого виходу. Ми не можемо спостерігати як вони стріляють, вбивають нас і називають це провокацією. Це не провокація – це війна”, – заявив Кравчук.

Він наголосив, що вся відповідальність за порушення мирних домовленостей лежить на незаконних збройних угрупуваннях.

“Вони (бойовики – ред.) не будуть виконувати мінських домовленостей. Вони відмовляються від тиші, яка запроваджена. Вони відмовляються від комплексу заходів, які схвалені Радою безпеки Організацій об’єднаних націй. Усі приходять до висновку, що саме вони є порушниками домовленостей”, – сказав Кравчук.

Україна не матиме інших варіантів, окрім як відкривати вогонь у відповідь у разі порушення бойовиками режиму припинення вогню на Донбасі.

Про це повідомив голова української делегації в Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук Про це йдеться у заяві ТКГ, розміщеної у Telegram.

«Ми розцінюємо дану заяву як загрозу одностороннього виходу РФ з режиму припинення вогню та загрозу зриву виконання Мінських домовленостей», – цитує прес-служба делегації слова Кравчука.

Зазначається, що консультації продовжуються.

Напередодні президент Європейської Ради Шарль Мішель констатував відсутність прогресу у перемовинах з Росією і нагадав, що Москва є стороною конфлікту, а не посередником.

Що сталося

Уранці 3 березня бойовики самопроголошеної “ДНР” заявили, що отримали дозвіл на застосування “упереджувального вогню на знищення” по позиціях Збройних сил України. Голова української делегації Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кравчук назвав такі заяви зривом Мінських домовленостей, а в штабі ООС Суспільному повідомили, що продовжують дотримуватись режиму тиші.

Режим припинення вогню офіційно діє з 27 липня 2020 року. Та останніми тижнями у зоні бойових дій на Донбасі фіксують збільшення кількості обстрілів. За даними української розвідки, на лінії зіткнення діють близько 50 снайперських пар російських окупаційних військ, розповів представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький. Також бойовики проводять дистанційне мінування прилеглої до лінії зіткнення території.

Що відомо

За січень-лютий цього року у зоні бойових дій на Донбасі загинули 23 українські військових.

2 березня на Донбас разом із президентом Зеленським приїхав президент Євроради Шарль Мішель. В інтерв’ю Суспільному він розповів, що розчулений побаченим і санкції проти РФ не будуть знімати допоки не почнеться мирний процес за Мінськими угодами.

 

Коментарі

Позначки: , , , , , , , , , , ,