Внесені президентом Зеленським проекти закону про розвідку (2412) та про внесення змін до закону «Про Службу зовнішньої розвідки» щодо діяльності Служби зовнішньої розвідки України (2414) є настільки антидемократичними, що їх не стала розглядати навіть президентська фракція «Слуга Народу». Про це повідомила народний депутат з фракції «Європейська Солідарність» Ірина Фріз на своїй сторінці у Facebook.

«Окрім зауважень щодо невідповідності чинному законодавству, не чіткості термінології, розширенню повноважень та нормативно-правовій хаотичності, ці два законопроекти де-факто і де-юре призводять до порушення прав і свобод громадян», – підкреслила Ірина Фріз.

За її словами, законопроекти 2412 та 2414 подавались президентом Зеленським як складова пакету реформ розвідувальних органів, натомість вони порушують Конституцію України. «Тобто гарант Конституції вніс два проекти законів, які спрямовано на порушення Основного закону держави», – зазначила вона.

«Парламент відправив на повторне перше читання конституційною більшістю, тобто понад 300 голосів, два президентських законопроекти, що були внесені паном Зеленським», – повідомила вона. Фріз пояснила, що процедура повторного першого читання означає – законопроекти потрібно написати заново, з нуля.

«Не врятувало ці «шедеври» навіть те, що їх приїхав доповідати Секретар РНБО. До сліз смішна злагодженість монобільшості із Зе-автором», – іронізує Ірина Фріз.