МОН має переглянути підручники з історії щодо подій на Майдані

Новини 17 Квітня, 2021 1 129
Українців закликають вийти на Майдан

Апеляція залишила у силі рішення на користь Портнова

ОАСК за позовом юриста Андрія Портнова ухвалив переглянути трактування історії євромайдан, яка там викладена. Зокрема – про односторонню вини “Беркута” у вбивствах учасників протесту.

Про це повідомляє Страна.ua, пише “Четверта студія”.

Міносвіти спробувало оскаржити це рішення. І 14 квітня з’явився вердикт апеляції, який в головній частині залишив рішення першої інстанції в силі.

Нагадуємо, які уривки з підручників оскаржував Портнов і що вирішив суд.

“Беркут застрелив активістів”

У судовому позові юрист наводив приклад з підручника 11 класу авторства Власова-Кульчицького. Там є такий пасаж: “… 22 Января 2014 року, в День соборності України, снайпери” Беркута “застрелили на вулиці Грушевського п’ятьох активістів євромайдану”.

На думку Портнова, автори посібника стверджують, що саме правоохоронці скоїли тяжкий злочин – вбивство п’ятьох осіб. При цьому немає жодного рішення суду, яке б це підтвердило. А розслідування у справах Майдану ще тільки йде.

Тобто підручник подає як факт неперевірену інформацію.

У позовній заяві юрист пише, що цей підручник та інші “містять ознаки спотворення інформації і подій, що мали місце в період 2013-2014 років, маніпулювання фактами і оцінками подій цього періоду. Інформація про події 2013-2014 років представлена ​​односторонньо, з вигадуванням даних і фактів, повідомленням завідомо неправдивих відомостей про події та явища того часу, а також замовчуванням важливих обставин, які мали місце “.

Порушення, на думку Портнова, містять сім книжок з історії України для 11 класу різних авторів, випущених в 2019 році, і один посібник – для п’ятикласників.

Тому в позові Портнов зажадав зобов’язати Міносвіти дані книжки відкликати, оголосити нові конкурси на навчальні посібники і переглянути дані про Майдан в інших підручниках, виданих після 2014 року.

Суд в січні 2021 року задовольнив вимогу про перегляд підручників.

Що вирішила апеляція

14 квітня Шостий апеляційний суд виніс рішення позовом Міносвіти, яка оскаржила рішення попереднього суду.

В юридичній команді Портнова, яка брала участь в слуханнях, повідомили “Стране” про деталі вердикту. Суд, за даними адвокатів, залишив в силі основні позовні вимоги. А саме:

– оголосити і провести новий конкурсний відбір проектів підручників з історії України для 11 класів і вступу в історії для 5 класів;

– забезпечити перегляд інших підручників, посібників, навчальних програм які містять опис подій 2013-2014 років, зокрема Революції Переваги на предмет подання повної, достовірної та об’єктивної інформації.

Коментарі

Позначки: , , ,