Молодь виходить на протест проти скасування ЗНО

Новини 15 Червня, 2020 895

Ілюстрація: ФБTeresa Saichuk

Акції відбуватимуться 15 червня

Сьогодні, 15 червня, цьогорічні випускники вийдуть на протест проти скасування ЗНО.

Як пише “Четверта студія”, про це повідомляється у соцмережах.

“Я давно кажу, що молоде покоління краще за нас. Цьогорічні випускники збираються на протест проти скасування ЗНО”, – зазначила на своїй сторінці у ФБ Ivanna Kobernik.

Як наголошує у своєму дописі у ФБ Teresa Saichuk, “мене на цей пост надихнуло повідомлення, що ходять чутки, неначе розглядається варіант відміни ЗНО, як такого. І я хочу дати зрозуміти, що молодь незадоволена”.

“Ми не дурненькі і чудово розуміємо до чого все воно призведе. Так, система не ідеальна, але все ж ЗНО дає хоч якийсь шанс для кожного до вступу, тести перевіряє машина, і якщо щось не так, ти завжди можеш подати на апеляцію. В університетах різна може бути ситуація, але приємно усвідомлювати, що хоча б вступна кампанія проходить справедливо для всіх.

Але є й кілька неочевидних проблем, про які або не знають або не говорять часто, хоча вони є.

Вчора відмінили пробне ЗНО. Воно як репетиція перед основною сесією, там ти можеш перевірити свої сили, спробувати заповнювати бланки відповідей, в цілому проводиться так само, як і справжнє ЗНО. Здавалося б, відмінили та й відмінили, пандемія ж. Але пробне ЗНО коштує гроші, 2 предмета, по 150 грн кожен. І вчора надійшло повідомлення, неначе гроші за нього не повертатимуть. Кумедно, бо якщо гроші йдуть не на друк тестових зошитів і оплату праці екзаменаторам, то куди? (Невеличкий апдейт, оскільки пост я почала писати вчора, то не знала, що станом на 14 червня президент скаже, що потурбується про повернення грошей, мабуть, дуже багато людей обурилось. Але радіти я буду тільки тоді, коли кожен отримає свої кошти).

Також, у нас є немалий відсоток учасників, які складатимуть ЗНО при тому, що не вступають цього року до ВНЗ. Я кажу про дітей, які вчаться зараз на 2 курсі коледжів. Грубо кажучи, їм потрібен результат ДПА, що є частиною ЗНО, щоб отримати атестат. Це дивна система, на мій погляд, бо основна мета ЗНО – забезпечити вступ до університету, якщо учні не вступають, то може їм потрібні якісь інші іспити?
Якщо відмінити ДПА для учнів коледжів, можна було б істотно зменшити цим кількість учасників, таким чином, буде легше безпечно розмістити учнів в місцях проведення іспиту без ризику зараження.

Натомість вони кажуть нам сидіти 3 години в душних масках, у розпал літа, а ще краще – взагалі скасують екзамен. “Все задля вашої безпеки!” – скажуть. Дуже втомила імітація діяльності, замість реальних дій і прикриття поганих намірів благими, втомило, що чиновники приймають якесь рішення, бачать, що всі обурюються, а потім скасовують це рішення. Я хочу компетентного ставлення. У мене все”, – зазначила у своєму дописі Teresa Saichuk.

Вона також зазначила, що “ми з дівчатами, невеличкою групою, з плакатами, йдемо до будівлі МОН, бо нам не байдуже наше майбутнє. Запрошую усіх випускників і небайдужих людей приєднатися, бо ми не діти, ми – громадяни і наша думка має бути врахована”.

Як пише  у ФБ Ірина Коверзнєва, “хочу привернути увагу до подій, які відбуваються на освітньому фоні, а саме відміну пробного ЗНО, ігнорування прохань що до ДПА та нехтування здоров’ям випускників. 15 червня о 12:00, ми невеликою групою (5 осіб) хочемо відстоювати свою позицію що до ЗНО, і запрошуємо всіх небайдужих приєднуватися до нас. Київську владу у вигляді МОН’у та КМДА про цей пікет ми повідомили. Ми, випускники 2020, не можемо більше мовчати, не можемо ігнорувати ці всі події. Тож всі небайдужі – приєднуйтесь”.

Коментарі

Позначки: , ,