Мобілізація за добу: Рада ухвалила закон про резервістів

Новини 30 Березня, 2021 155

Фото: відкриті джерела.

У разі загострення ситуації на фронті або порушення кордонів держави за добу можна буде мобілізувати резервістів.

Верховна рада схвалила в другому читанні відповідний проєкт закону №3553 про створення територіальних центрів комплектування та соцпідтримки, пише Четверта студія.

“За” проголосували 256 нардепів.

Згідно з законом для резервістів вводять новий вид служби. Цей інструмент дозволить дуже оперативно протягом доби в разі загострення ситуації на фронті або порушення кордонів держави залучити вже існуючий резерв.

У цей резерв військ увійде невелика група громадян, які вже відслужили й мають бойовий досвід.

Крім того, у законі прописане вдосконалення порядку здійснення військового обліку призовників, у тому числі ведення військового обліку резервістів.

Буде запроваджено електронний програмний продукт – автоматизовану систему “Оберіг”, яка дасть можливість об’єднати цей електронний реєстр військовослужбовців з іншими реєстрами в державі.

Штрафи для призовників і військовозобов’язаних

Відповідно до закону, резервісти повинні будуть відвідувати центри комплектації регулярно.

Порушення правил військового обліку пропонують карати штрафом від 510 до 850 гривень, за повторне порушення – 850-1700 гривень.

Відповідно до закону, порушення мобілізаційної підготовки хочуть штрафувати на 1700-3400 гривень для громадян, на 3400-5100 гривень – для посадових осіб, а при можливому повторному порушенні загрожують штрафи від 3400 до 5100 гривень (для громадян) і від 5100 до 8500 гривень (для посадових осіб);

За умисне псування або втрату військово-облікових документів будуть штрафувати від 510 до 850 гривень, а при повторних випадках – від 850 до 1700 гривень.

Нові правила торкнуться усіх жителів країни.

Раніше п’ятий президент України Петро Порошенко заявив, що необхідно повернути підрозділи на позиції, з яких вони були відведені за два роки, знову вивести на передову контрснайперські групи, відновити розвідку та безпілотники.

Крім того, парламент прийняв Заяву з вимогою до країни-агресора Росії негайно припинити бойові дії та неухильно дотримуватися режиму припинення вогню та із закликом до світового співтовариства про продовження та посилення політичного й економічного тиску на РФ з метою припинення агресії проти України.

Коментарі

Позначки: ,