Мобілізація в Україні: чи продовжать вручати повістки після 23 серпня

Новини 11 Серпня, 2022 428
Мобілізація в Україні: чи продовжать вручати повістки після 23 серпня

Мобілізація в Україні: чи продовжать вручати повістки після 23 серпня

Наприкінці літа, 23 серпня, спливає термін дії указу президента “Про загальну мобілізацію”. Що чекає на українців далі? Чи буде ухвалено військово-політичне рішення про продовження терміну загальної мобілізації? Адже війна не закінчена. І якщо таке рішення з’явиться, то чи будуть нові правила вручення повісток, про що президента вже просять самі українці – з’ясовував “Апостроф”.

Проблем немає, але потреби є

На даний момент, судячи з заяв військових та чиновників Міноборони, проблем з мобілізацією в Україні немає.

Проблем із мобілізацією немає, я постійно спілкуюся з Генеральним штабом, з головнокомандувачем, з начальником Генерального штабу. У нас, за великим рахунком, заповнені всі необхідні позиції”, – запевняв міністр оборони Олексій Резніков.

“У нас вже мобілізовано півмільйона людей, і ми можемо мобілізувати ще півмільйона у разі потреби” , – зазначав командувач Оперативного командування Південь, генерал-майор Андрій Ковальчук.

За словами військових, на фронті актуальніші не люди, а техніка.

“Що нам зараз потрібно для продовження операції – це важке озброєння”, – говорив Андрій Ковальчук.

Тим не менш, збройна агресія Росії триває, а отже, за логікою речей і загальна мобілізація не повинна припинятися. Чи буде вона продовжена?

Рішення про продовження мобілізації є політичним. Його ухвалює парламент. І, за словами парламентаріїв, які й голосуватимуть, немає жодних підстав зупиняти мобілізацію після 23 серпня.

“Не думаю, що мобілізацію буде зупинено, – каже “Апострофу” член парламентського комітету з питань нацбезпеки Роман Костенко. – Ми щодня втрачаємо пораненими та вбитими наших бійців, вибувають окремі військово-облікові спеціальності. Зараз не можна припиняти мобілізацію – це однозначно. Ми щодня зазнаємо втрат і потрібно заповнювати особовий склад Збройних Сил України.

Правові підстави для мобілізації – правовий режим воєнного стану. Тобто коли вводиться правовий режим воєнного стану, держава має право проводити мобілізацію, зокрема й загальну. Відповідно указ про мобілізацію прив’язується до терміну дії воєнного стану. Оскільки війна завтра у нас точно не закінчиться, правовий режим воєнного стану буде продовжено, відповідно буде видано новий указ, який дозволяє проводити мобілізацію, – пояснив “Апострофу” член комітету ВР з питань нацбезпеки Сергій Рахманін.

Втім, за словами Костенка, новий етап мобілізації може бути більш прицільним.

Не думаю, що мобілізація буде повномасштабною. Але все одно добиратимуть людей на ті спеціальності, які вибувають”, – резюмує Костенко.

“Указ про мобілізацію не означає, що мобілізація, грубо кажучи, проводиться щодня, – додає Сергій Рахманін. – Це означає, що держава у разі потреби на період дії правового режиму військового стану може мобілізувати певну кількість осіб. Коли, кого і скільки, це вже визначають збройні сили. Указ просто надає правові підстави”.

А ось військовий експерт Михайло Жирохов навпаки вважає, що мобілізація може бути навіть масштабнішою, адже втрати на фронті, на жаль, серйозні.

“23 серпня закінчується і дія військового стану, а мобілізація це один з елементів військового стану. Беручи до уваги ситуацію на фронті, мобілізацію, звичайно, буде продовжено і вона буде більш масштабною, оскільки оперативний резерв, який у більшості зараз і мобілізований, на жаль, закінчується. Втрати особового складу, не тільки безповоротні, а й санітарні, поранені – досить великі за ці місяці. І ті люди, які були мобілізовані, ймовірно, не покривають потреб фронту. – запевняє Жирохов, коментуючи ситуацію “Апострофу”.

Повістки по-новому

Однак в ході нового етапу загальної мобілізації процедура вручення повісток має всі шанси змінитись.

Вся справа в тому, що в країні вже не перший місяць триває дискусія, наскільки правомірним є вручення повісток у громадських місцях: на АЗС, зупинках громадського транспорту, в магазинах, на ринках, просто на вулиці.

З одного боку, закон чітко не визначає конкретного місця, де саме можна вручати повістки. А якщо так, то все що не заборонено – дозволено. І повістки справді можна вручати хоч у магазині, хоч на блокпосту.

З іншого боку, повістки у людних місцях найчастіше вручаються з порушеннями закону. Наприклад, без вказівки причин виклику або видані територіальною обороною, що незаконно, або просто роздаються проштамповані бланки, коли ім’я вписується безпосередньо на місці.

Підсумком дискусії стала петиція до президента з вимогою заборонити видавати повістки у громадських місцях.

Зараз багато охочих людей, які мають бойовий досвід, але не можуть вступити на службу, оскільки багато де набрали людей на вулицях, а вони не мають ні досвіду, ні достатнього бажання воювати”, – пише автор петиції Ігор Нерозя.

За місяць звернення до президента набрало понад 26 тисяч підписів (з 25 тисяч необхідних), і президент відповів: “Я звернувся до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з проханням комплексно опрацювати порушене в електронній петиції питання, в контексті дотримання прав громадян і законодавства про військовий обов’язок та військову службу”.

Як саме уряд має “комплексно опрацювати” процедуру вручення повісток, щоб звести до мінімуму всі спекуляції на цій темі та зняти напругу у суспільстві?

Є затверджений Кабміном порядок організації та ведення військового обліку призовників та військовозобов’язаних. І в цьому документі є правила вручення повісток. Але ці правила так обтічно написані, що не вказано, де саме можна вручати повістки: якщо не заборонено видавати на АЗС, то видають, – каже “Апострофу” адвокат Дмитро Бузанов.- Тому, я думаю, правильніше було б докладно розписати, де і яким чином видаються повістки, що вони направляються за місцем проживання, за місцем роботи, і тоді у нас буде порядок. А люди, які скаржаться, що їм вручають повістки у громадських місцях, зможуть посилаючись на нові норми, писати скарги та притягувати співробітників військкоматів до відповідальності за порушення порядку.

Тепер слово за українським урядом, адже саме від його рішення залежить, чи продовжиться мобілізація без ексцесів, або ж на нас чекають нові конфлікти.

Коментарі

Позначки: , ,