Місцеві вибори: на Львівщині виникають проблеми із заміною членів комісії (ФОТО)

Новини 10 Вересня, 2020 374

Місцеві вибори. Фото 4studio

Обмеження, які з’явились через пандемію коронавірусу, накладають свій негативний відбиток на виборчий процес.

Про це під час прес-конференції “Підготовка до місцевих виборів на Львівщині” заявив координатор спостереження ГМ “ОПОРА” за виборами у Львівській області Тарас Радь, пише Четверта студія.

За його словами, зміни до виборчого кодексу були прийняті запізно.

“Усі суб’єкти виборчого процесу зіткнулись із двома викликами: перше – це зміна виборчого законодавства. Всі кандидати змагатимуться за посади сільських, чи міських голів за новою виборчою системою. Проблема у тому, що усі зміни були прийняті дуже пізно. У якісь мірі ці зміни вносяться і по сьогодні – це виклик для усіх у плані готовності проведення кампанії з правової визначеності. Другий виклик пов’язаний із коронавірусною хворобою, і хоч хвороба не пов’язана на пряму з виборами, на жаль, це реальність, з якою ми сьогодні живемо”, – розповів Радь.

Він також наголосив, що кількість територіальних виборчих комісій суттєво зменшилась.

“До офіційного початку виборчого процесу було дві хвилі утворення територіальних виборчих комісій. Перша – завершилась 10 серпня, коли Центральна виборча комісія створила у Львівській області 47 територіальних обласних виборчих комісій: 1 обласну, 7 районних та 39 міських. Другий етап відбувся 25 серпня, коли комісії обласного та районного рівня створювали комісії нижчого рівня – сільські та селищні. Таким чином було ще додатково утворено 40 виборчих комісій. Загалом на Львівщині ми маємо 87 територіальних виборчих комісій, які будуть займатись організацією та, частково, адмініструванням виборчого процесу”, – повідомив Радь.

Він зазначив, що останній етап формування виборчих комісій відбудеться 9 жовтня, коли буде створений склад дільничних виборчих комісій. “Це буде найбільш масовий та базовий рівень виборчих комісій, які будуть підраховувати голоси. У той час комісії вищого рівня будуть встановлювати підсумки і результати голосування”, – пояснив експерт.

Кількість територіальних виборчих комісій суттєво зменшилась, не тільки у Львівській області, але й загалом по Україні.

Це, перш за все, пов’язано з новою адміністративно-територіальною реформою.

“Варто зазначити, що ми спостерігаємо монополію парламентських партій у складі територіальних виборчих комісій. 61% складу цих комісій з 87% складають 7 парламентських партій. Це 5 з тих, які мають парламентську фракцію, і дві партії, які уклали договір про співпрацю з двома депутатськими групами”, – додав Тарас Радь.

Координатор “ОПОРИ” також розповів, що сьогодні виникають проблеми із заміною членів комісії.

“Також сьогодні є проблемою велика кількість замін у виборчих комісіях. Станом на зараз ми маємо 235 замін з 846 членів обласних, районних та міських територіальних виборчих комісій. Це 26% від усього складу. На щастя, це не є загрозою для роботи виборчих комісій. Ще один нюанс – це те, що у складі територіальних виборчих комісій є представники з інших областей. Суб’єкти виборчого процесу не поспішають їх міняти і це насправді  ускладнює їхню роботу”, – повідомив експерт.

Частина членів керівного складу територіальної виборчої комісії відмовлялась виконувати свої обов’язки. Це так само блокувало поодинокі випадки роботи. Бо на таких працівників покладені обов’язки організаційних процесів. Такі проблеми виникали у Стрийської районної ТВК, Новороздільської міської, Миколаївської міської та Бібрської міської ТВК. Проблеми вирішились і це допомагає комісіям працювати. Були і комісії, які не мали обладнання: комп’ютерів, принтерів, дошки оголошень чи інформаційних табличок. Станом на сьогодні ці всі проблеми вирішуються, розповідає представник ОПОРИ.

Однією з найбільших виборчих комісій є відкритість. Згідно з виборчим кодексом, ТВК зобов’язані оприлюднювати свої рішення у певний та належний порядок. Не пізніше 11 години наступного дня всі рішення повинні бути оприлюднені.

“Формування територіальних виборчих округів завершилось нещодавно – 5-6 вересня. Усі територіальні виборчі комісії – 81 – мали сформувати територіальні виборчі комісії, які є багатомандатними. Щодо проблем у процесі формування територіальних виборчих округів, то по-перше, частина комісій формували ці округи поза визначеними часовими рамками. Скажімо, законом було чітко визначено, що це мало відбуватись 5-6 вересня. Окремі комісії, через необізнаність, зробили це раніше. Виникала така ж проблема і з “нарізкою” округів. У чому власне справа? Законом чітко визначено, як мають утворюватись округи. Округи повинні бути неперервними. Другий принцип під час формування округів – треба дотримуватись адміністративно-територіального поділу, який затверджений урядом”, – розповів Тарас Радь.

Коментарі

Позначки: , , , , ,