Місто на Львівщині стало першим в Україні, де монетизували пільги на проїзд у громадському транспорті

Новини 31 Серпня, 2018 144

Фото ілюстративне з відкритих джерел

Курортний Моршин «здивував» Мінсоцполітики

В місті  Моршин Львівської області монетизували пільги на проїзд в громадському транспорті, причому стали першими в Україні, хто це втілив.

Про це пише «Сьогодні».

Як зазначає видання, «у Мінсоцполітики дивуються, як місто змогло запустити монетизацію пільг».

Відтепер всі моршинці-пільговики щомісячно отримують по 135 гривень, і самі вирішують, на яких маршрутках і скільки їздити.

За посвідченням продовжують їздити учасники бойових дій. А ось пенсіонери – лише з дозволу водія. Їх немає в постанові Кабміну серед категорій, що мають право на грошову компенсацію пільги.

Грошову компенсацію отримали майже 600 жителів Моршина – це 10% населення міста. Кошти виділили завдяки перевиконанню бюджету.

“Сказати, що ми дуже з цього приводу задоволені – очевидно, що ні. Ті кошти, які ми направили нашим жителям, очевидно, ми повинні були направити на якісь інші потреби міста. Ми всім категоріям, передбаченим постановою Кабінету міністрів, виплатили. Плюс додали ще окремі категорії – це репресовані і ветерани УПА”, – розповів мер міста Руслан Ільницький.

Своїх маршруток в Моршині немає – тільки транзитні. В межах міста проїзд коштує 5 гривень. Пільговики на місяць отримують по 135 гривень і цих грошей їм вистачає на 27 поїздок Моршином – або на одну подорож до Львова і назад.

У кожному регіоні мінімальний розмір компенсації – різний. Стверджують його обласні ради, і поки це зробили не всі. Найбільші суми на даний момент – у Львівській (135 гривень на місяць на особу), Харківської (130 гривень на місяць на особу) і Чернігівській областях (112, 5 гривень в місяць на одну особу) областях, а найменші – в Черкаській (60 гривень в місяць на особу) і на Волині (69 гривень на місяць на особу).

Щоправда, на практиці Моршин – єдине місто України, який вже компенсує пільговий проїзд. У Міністерстві соцполітики зволікання на місцях з введенням грошової компенсації пояснюють тим, що до цих пір не запрацювала єдина система обліку пільговиків, за якою і повинні проводити монетизацію.

“Постанова 197, яка регламентує порядок впровадження, передбачає використання єдиного автоматизованого державного реєстру. Мені не зрозуміло, яким чином в Моршині могли бути монетизовані пільги, тому що відповідне програмне забезпечення знаходиться ще в стадії доопрацювання”, – зазначив генеральний директор Директорату сім’ї та соціальної підтримки населення Мінсоцполітики Віталій Музиченко.

Нагадаємо, 14 березня Кабмін постановою №197 затвердив “Порядок надання пільг у грошовій формі з оплати проїзду всіма видами транспорту загального користування на міських, приміських та міжміських маршрутах“. Відповідно до документа, розмір компенсації повинен щорічно визначатися обладміністраціями, а в столиці – Київською держадміністрацією.

При цьому віце-прем’єр Павло Розенко пояснив тонкощі нововведення – за його словами, пільги надаватимуться або в безготівковій (як зараз), або в готівковій формі, а це рішення про монетизацію пільг прийматиме виключно місцевий орган влади.

Коментарі

Позначки: ,