Місто чисте: громадський діяч Олег Єлісеєв розповів про ситуацію із закарпатськими грабіжниками у Львові

Новини 18 Березня, 2021 4 180

Олег Єлісєєв. Фото автора, надане редакції ІВ Четверта студія

Поради львів’янам, як не стати жертвами грабіжників

Громадський діяч Олег Єлісеєв вже протягом довгого часу спрямовує свої сили на боротьбу із закарпатськими грабіжниками у Львові. Чи є ефективними ці дії та як реагує поліція – Олег розповів у розмові із кореспондентом ІВ Четверта студія.

Новий очільник поліції Львівщини висловив готовність боротися з циганами у Львові. Чи була уже зустріч з поліцією, на якій Ви це обговорювали?

Так, ми зустрічались з поліцією, з начальником Львівського районного управління поліції Павлом Гарасимом та заступником начальника ГУ НП у Львівській області Дмитром Міхалецем. Потім мали ще ряд зустрічей з працівниками правоохоронних органів, які тепер завжди на зв’язку.

Скільки груп закарпатських грабіжників оперує у Львові?

На свята оперувало понад 9 груп. Кожна група налічувала від 3 до 8 осіб. Закарпатські грабіжники в основному живуть або у готелях, або в подобових квартирах. При чому, це були готелі відомих львівських мереж, відомі львівські подобові квартири. Було проведено велику роботу, так само поліція брала у цьому участь, активісти та небайдужі львів’яни. Ми провели з ними зустрічі та наголосили, що якщо вони заселятимуть грабіжників, то потерпатимуть від цього. Ми не будемо дивитись на це з закритими очима.

Які дії збоку влади були застосовані для боротьби?

Перед святами ми звернулись до мерії, попросили у неї в обличчі Євгена Бойка зробити посилену охорону за рахунок Муніципальної варти. Ми отримали “плюс”, за що справді вдячні. Охорону посилили на Різдвяному ярмарку, на території біля Оперного і на Площі Ринок. Ми бачили на власні очі як муніципали витісняли цих грабіжників і не давали їм можливості грабувати.

Так, вони грабували прилеглі вулиці, але центральна частина була чиста. Є ще одна особливість – там практично всі дівчатка, які працюють – вагітні. Схема така – щоб їх не могли заарештувати, вони не показують свої документи, до того ж, вони вагітні, а по-третє, вони представляються іноземцями. Ця щілина у законодавстві дає їм можливість уникнути покарання.

Чому ви вирішили боротись із закарпатськими грабіжниками?

Було це літом. Приїхали мої друзі з Одеси. Вони собі відпочивали, гуляли. Хлопці йшли попереду, а дівчата – позаду. Вони мали з собою ноутбук у рюкзаку. І в дівчат його витягнули. Це перший момент, коли я почув про цих закарпатських грабіжників. Другий момент: я виходив з міської ради і тут йде група за дівчинкою. Я розумію, що це грабіжниці і вони лізуть їй до рюкзака, грабують її. Я це розумію, починаю їх переслідувати, фіксую все це. Затримав їх біля залізничної лікарні, вони тікали до магазину, там їх заблокував. Туди вже під’їхала поліція. Але після того я все ще помічаю їх на вулиці. Минає 3 місяці, мені телефонує сестра і каже, що у племінниці вкрали телефон, яким та користувалась лише два місяці. Вона йшла, дістала телефон і почала щось там переглядати. У цей момент грабіжниці заштовхнули її у тунель. Почали дівчинку страшити, щоб вона віддала телефон. Вона його віддала, вони їй дали ляпаса по обличчю, залізли у кишеню і витягнули звітам 130 гривень. Вона шокована приїхала додому, 3 години нічого не розповідала…

З того моменту я почав проводити пошукові дії, почав їх ганяти, висвітлювати з першого відео, знайшов групу «Л.О.В.Ц.І.» в інтернеті. Там Роксолана Лісовська тим займається ще з 2017 року. Вона мені все це показала, роз’яснила, розказала. Потім покликала мене на рейд, ми почали разом патрулювати з групою. Під час рейду якраз затримали групу грабіжниць і передали їх поліції. Потім був другий рейд.

«Л.О.В.Ц.І.» ці рейди проводять раз на тиждень – для мене це було неефективно. Я почав приділяти багато часу цій справі, почав вираховувати, вивчати як це працює, хто до кого належить, як працює поліція, як реагують громадяни. І, що для мене було найгіршим, – це байдужість людей.

Які результати боротьби станом на сьогодні?

На свята було 9 груп. Ми знали, в яких готелях вони живуть, хто вони, але нічого не могли вдіяти. Все, що ми робили – це їх затримували, передавали поліції. Завдяки спільній роботі – з небайдужими людьми, групами активістів, поліцією та патрулями Національної гвардії – на сьогоднішній день у Львові не оперує жодна група. Львів зараз чистий.

Чому вони обирають саме Львів?

Тут туристи багатші. Цього року ця ситуація стала більш помітна, бо раніше вони туристів грабували, а львів’яни того не помічали. Цьогоріч туристів поменшало і вони почали грабувати львів’ян.

Вони так легко провертали всі свої схеми. Невже їх хтось “кришує”?

Ні, їх ніхто не кришує. Я шукав зі всіх сторін, хто за цим стоїть, проте станом на сьогодні це окремі групи і кожна працює сама по собі. Були грішки від окремих осіб, але це не кришування.

Як етично вирішити проблему із закарпатськими грабіжниками аби уникнути звинувачень у дискримінації їх як народу?

Не потрібно вживати назв “цигани” та “роми” – виключно закарпатські грабіжники. До нас звертались львівські цигани, коли ми тільки почали боротьбу. Вони теж тут живуть, у них є сім’ї. Вони – цілком адекватні, мають бізнес, сплачують податки, допомагають самоорганізованим таборам. Проте вони теж потерпають від боротьби. Не потрібно всіх під одну гребінку: є порядні, а є непорядні.

Чи ефективною є робота поліції?

Поліція запрацювала. Раніше не працювала. Тож спільно ми досягли того, що зараз у Львові не працює ні одної групи. Висловлюю надію, що новий очільник також не залишиться осторонь та допомагатиме нам у подальшій боротьбі із закарпатськими грабіжниками.

Які поради ви могли б дати звичайним львів’янам, аби не стати жертвами грабіжників?

Перш за все: тримайте свої речі у полі зору. По друге: не зациклюйтесь лише на грабіжниках із Закарпаття – є й інші. Тож будьте уважними та небайдужими. Якщо лізуть у кишеню – можна застосовувати самооборону. Звісно, якщо грабіжниці просто йдуть вулицею – чіпати їх буде незаконно. Найефективніший метод – це висвітлення.

Фотографувати, знімати відео та викладати. Якщо це робитиме кожен – на проблему звернуть увагу та люди стануть менш байдужими. Спочатку була байдужість та згодом активізувалось дуже багато небайдужих львів’ян – живі “статуї”, промоутери, продавці та звичайні перехожі. Вони відслідковували ситуацію та інформували нас. Завдяки такій активності нам вдалося досягти позитивного результату.

Діана ШВИДУН для ІВ Четверта студія

Коментарі

Позначки: , , , , , , , , ,