Мінцифра запускає освітню кампанію про те, як відкриті дані можуть допомогти українцям під час повномасштабної війни

Новини 03 Квітня, 2023 98

Мінцифра запускає освітню кампанію про те, як відкриті дані можуть допомогти українцям під час повномасштабної війни

З початку повномасштабної війни українці стикаються не тільки з військовою агресією ворога, а й з низкою викликів в інформаційному полі, економіці та шахрайством. Тому кожному українцю варто бути пильним та розуміти, як реагувати у таких ситуаціях.

Про це пише Четверта студія з посиланням на Мінцифри.

Міністерство цифрової трансформації підготувало новий освітній серіал і детальні інструкції про те, як вберегтися від інформаційних атак і випадково самому не поширювати ворожі наративи, як не стати жертвою шахраїв і не спонсорувати виробників продукції з країн-агресорів і як у цьому допомагають відкриті дані. Кампанія створена за підтримки USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS».

Про це все детально розповіли разом з відомим телеведучим Анатолієм Анатолічем на платформі Дія.Відкриті дані.

Серіал складається з трьох блоків (11 серій тривалістю 2-4 хвилини):

  • Відкриті дані та перевірка доброчесності волонтера й організації
  • Виявлення російського та білоруського сліду
  • Кібер- та інфогігієна в умовах війни

Подивитися можна за посиланням.

Під час перегляду відео та покрокових інструкцій ви дізнаєтеся:

  • Що таке відриті дані, де їх шукати та чому треба про них говорити під час війни.
  • Як безпечно донатити та що потрібно знати про волонтерів, благодійні організації та фонди. За допомогою яких алгоритмів та сервісів можна перевірити їхню доброчесність, на що звертати увагу.
  • Як не купити на полицях магазинів російський чи білоруський товар та навчитись розрізняти країну-виробника за спеціальним маркуванням та штрихкодом.
  • Які українські та міжнародні сервіси можна використовувати для перевірки присутності компанії на російському чи білоруському ринку, її походження, власників та інших даних.
  • Що таке інформаційно-психологічні операції (ІПСО), які застосовує окупант, їхня мета та як від них уберегтись.
  • Як не стати рупором пропагандистів, де читати достовірні новини та на яких ресурсах можна самостійно перевіряти інформацію.
  • Яких правил потрібно дотримуватись у месенджерах, загальних групах та особистих повідомленнях.
  • Що робити та куди звертатись, якщо стали свідком пересування ворожої техніки, її дислокації та розташування важливих об’єктів ворога.

«Мета нашої освітньої кампанії для Дія.Відкриті дані — легко та доступно розказати й надати практичні поради про те, як користуватись спеціальними сервісами та застосунками, зокрема, на основі відкритих даних для убезпечення себе та своїх близьких від інформаційних впливів, шахрайства та розповсюдження недостовірних новин», — ділиться Михайло Корнєєв, керівник експертної групи з відкритих даних Міністерства.

“З початку повномасштабного вторгнення українці згуртувались та кожен намагається зробити свій внесок у пришвидшення перемоги України. Більшість долучаються або фінансово, або власною працею до волонтерського руху чи благодійності, працюють в інформаційному полі та стараються підтримати економіку нашої країни. І цифрова грамотність у цьому є важливим аспектом. Освітні матеріали – це як дорожня карта, яка  навчить як користуватися відкритими даними та базовими інструментам, приміром, для перевірки організацій, контенту та іншого”, — зазначив Данило Молчанов, керівник USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS».

Освітня кампанія від Міністерства цифрової трансформації України створена за підтримки USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS».

Коментарі

Позначки: