Міністр Шкарлет розповів про початок навчання у школах і вишах (ВІДЕО)

Новини 10 Серпня, 2021 102
У Новояворівську та ще 5-ти школах Яворівщини відремонтують їдальні. Фото: відкриті джерела.

Фото: відкриті джерела.

На формат навчання, зокрема, впливатиме епідеміологічна ситуація в країні.

Менше місяця залишилося до початку нового навчального року. Як відбуватиметься освітній процес – у традиційному, дистанційному чи змішаному форматі – залежить від ситуації із захворюваністю на коронавірус в країні, а також від рівня вакцинації педагогічних колективів в тому чи іншому навчальному закладі. Це стосується і шкіл, і вишів.

Про це розповів міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет, пише “Четверта студія” з посиланням на ТСН.

ТСН.ua зібрав головні тези очільника Міносвіти про вплив коронавірусу на освітній процес та вакцинацію в освітньому середовищі.

Початок навчального року в школах 

У вересні школярі розпочнуть навчання у повноформатному режимі. Дистанційне чи змішане навчання можливе, якщо буде “жовтий”, “помаранчевий” чи “червоний” рівні. Для роботи шкіл у традиційному форматі у цих зонах необхідно, аби 80% освітян були вакциновані від COVID-19. У такому випадку школа може працювати навіть під час локдауну.

Вакцинація вчителів 

Немає підстав не допускати до роботи невакцинованого від коронавірусу вчителя. Утім, якщо не буде 80% щеплених, то освітній процес у “червоній” , “помаранчевій та навіть “жовтій” відбувається в дистанційному або змішаному режимі.

За словами Шкарлета, в Україні вакциновано до 35% вчителів, але ситуація відрізняється у кожному регіоні. “Наприклад, Київська область – це 90% щеплених від COVID. Житомирська і Львівська – понад 55%. Натомість Волинь – менше 10%”, – каже міністр освіти.

Навчання в університетах 

До вищих навчальних закладів будуть застосовуватися такі ж умови. Адже виши – це такі ж освітні установи як заклади загальної середньої освіти, проф-техосвіти. “В університетах є автономія. Їм простіше. Крім того, студенти – дорослі люди, вони можуть вакцинуватися”, – каже міністр.

Щеплення студентів 

Невакцинованим студентам не можуть заборонити посилятися в гуртожиток, наголосив міністр Шкарлет. За його словами, наразі ані нормативних документів, ані вимог щодо цього немає.

Вакцинація дітей 

Щеплення від COVID-19 дітей міністр оцінює позитивно. Але наразі в Україні такої вимоги немає. “Якщо буде якась статистика, клінічні дослідження, що це безпечно і захистить їх від коронавірусу, то я тільки за”, – каже Шкарлет.

Коментарі

Позначки: , , ,