Міністр освіти Лісовий розповів про виклики, які стоять перед МОН

Новини 17 Квітня, 2023 338

Навчання офлайн, зарплата вчителів, реформування технічної освіти

До студії “Сніданку з 1+1” завітав новий Міністр освіти та науки України Оксен Лісовий та вперше на ТБ дав розгорнуте інтерв’ю щодо свого бачення реформування української освіти.

Про це пише Четверта студія з посиланням на прес-службу телеканалу.

Він розповів про головні цілі МОН та відповів на найпопулярніші питання глядачів “Сніданку з 1+1” щодо освітнього процесу. Новий очільник МОН вважає комплекс питань безпеки в освіті одним із пріоритетних у своїй роботі.

“Перше завдання – виведення навчання в офлайн. Тому що онлайнове навчання, навіть якщо воно якісне, пропускає важливі сегменти для формування особистості. Зокрема соціалізація, спілкування дітей. Перш за все, прагнемо вивести в офлайн максимальну кількість дітей всюди, де це можливо. Друге завдання – організація якісного онлайну, де неможливо вивести дітей в офлайн з безпекових причин. Тут також є виклики, бо не все онлайн навчання якісне. Воно спонукає дітей перевищувати норму перебування з гаджетами, не у всіх дітей вони є, не всі вчителі мають відповідне обладнання, не всюди є інтернет. Це все виклики, які треба вирішити нагально”, – зазначив міністр.

Оксен Лісовий наголосив, він вже займається вивченням питання укриттів в освітніх закладах.

“Сьогодні за різними даними, які уточнюють щоденно, від 55 до 66% шкіл мають укриття. Наголошую, це не бомбосховище, це укриття, яке можна організувати в школі. На превеликий жаль, не всі ці укриття можуть прийняти усіх дітей. Тому директори шкіл організовують навчання позмінне та гібридне, коли один клас онлайн, інший офлайн. І за це велика шана, тому що треба забезпечити спілкування дітей”, – розповів Міністр освіти та науки.

Крім того, очільник МОН в ефірі “Сніданку з 1+1” прокоментував тему, яка завжди активно обговорюється – низькі зарплати освітян.

“Не знаю, чи маю право говорити як міністр освіти, але як громадянин, я скажу – це приниження. Якщо ми хочемо виховувати гідного громадянина, ми повині зробити так, щоб педагог, який його виховує, теж почував себе гідною людиною. Оплата праці дуже важлива. Я спілкуюсь з президентом України, міністром, на всіх політичних рівнях є розуміння цієї проблеми. Моделі оплати праці і вирішення цієї проблеми в роботі”, – наголосив Лісовий.

Ще одним важливим викликом Міністр освіти та науки вважає реформування професійної освіти.

“Ми переможемо, треба буде відбудовувати країну. Звичайно, хороші професіонали будуть потрібні. Одним з пріоритетів міністерства освіти є модернізація, трансформація професійної освіти. Більше того, ми в цьому напрямку будемо трансформовувати свідомість та ставлення до цієї освіти. Тому що з часів радянського союзу вважалось, що профтех – щось страшне, це була погроза дітям: “От якщо ти будеш погано вчитись, підеш в ПТУ”. Сьогодні у вільній країні ремесло в руках – це успіх. Ми повинні трансформувати свідомість до цього. Посилити заклади освіти, інвестувати, обʼєднувати їх в потужні регіональні професійні центри. Це мета, яку ми перед собою ставимо”, – поділився планами Оксен Лісовий.

Проте, очільник МОН зазначив, кожному потрібно починати з себе. Не варто сподіватись, що все залежить тільки від міністра.

“Жоден міністр не змінить нічого. Громадяни повинні усвідомлювати і бути активними драйверами цих змін. Не треба завищених очікувань. Я зроблю все залежне від себе, але якщо ми спільно не будемо виводити освіту в пріоритет, ми не добʼємось системних змін. Тому я наголошую, справжня реформа йде зі свідомості вчителя, директора школи, з активності студента та підлітка”, – підсумував Оксен Лісовий в ефірі “Сніданку з 1+1”

Коментарі

Позначки: