Metro, Bayer, Knauf: 262 німецькі компанії продовжують заробляти в Росії

Новини 19 Вересня, 2023 72

Компанії сплачують податки до бюджету країни-агресора,– дослідження KSE

Після 17 місяців повномасштабного вторгнення KSE Institute ідентифікував 393 німецькі компанії, що працювали на російському ринку, з них 262 (67%) – залишаються в Росії, тоді як ще 98 (25%) “виходять” і лише 33 (8%) – повністю вийшли через продаж або ліквідацію.

Про це свідчать результати моніторингу KSE Institute у рамках проєкту “Самосанкції / LeaveRussia” щодо впливу виходу іноземного бізнесу на економіку РФ, пише Четверта студія.

За даними KSE Institute, у 2022 році майже 400 німецьких компаній, які працювали в Росії, сплатили лише у вигляді податку на прибуток до російського бюджету більше $400 мільйонів (перед початком вторгнення загальна сума сплачених компаніями податків становила понад $2,3 мільярда). Це рекордний показник серед усіх країн ЄС – більшу суму в якості податкових відрахувань віддали тільки компанії з США.

Крім того, Німеччина є одним із провідних іноземних роботодавців у Росії (наймала до вторгнення близько 165 тис. осіб), була третьою після США (близько 400 тис. осіб) і Франції (близько 250 тис. осіб), яка була на 2 місці.

Водночас багато німецьких компаній після 24 лютого 2022 року пішли з Росії, серед них: Siemens, Daimler, Mercedes-Benz Group, Henkel, Robert Bosch, Wella тощо. Попри це, такі гіганти, як Metro, Bayer, HeidelbergCement, Hochland, Knauf Gips та інші продовжують заробляти в Росії та сплачують податки до бюджету країни-агресора.

І хоча частина німецьких компаній, що залишилися, скористалися відходом конкурентів і лише збільшили свій оборот, вони опинилися одночасно між західними санкціями та громадським обуренням, з одного боку, та все більш ворожим російським урядом, з іншого боку. Яскравим прикладом є введення тимчасового управління в компанії Uniper SE та, по суті, її націоналізація.

Ба більше, Кремль ускладнює західним компаніям продаж своїх російських активів – і встановлює жорсткі умови, коли вони це роблять. Німецьким інвесторам, як і іншим зі списку «недружніх» країн, тепер необхідно отримувати офіційний дозвіл від міністерства або відомства, іноді навіть особисто від Путіна щодо продажу власних активів в Росії, що створює додаткові перешкоди та значно зменшує шанси остаточно покинути російський ринок.

Загалом станом на сьогодні 275 (8% від загального числа записів в базі KSE або 20,5% від компаній, які отримували дохід в Росії в 2022 році) міжнародних компаній повністю припинили діяльність у Росії. Також 1225 (35,6% від загального числа) іноземних бізнесів згорнули операції та заявили про намір покинути країну.

Проте 1410 (41% від загального числа) компаній з тих, що потрапили до моніторингу KSE Institute, поки що не збираються покидати російський ринок, працюючи без будь-яких змін. Ще 532 (15,5% від загального числа) іноземні бізнеси призупинили нові інвестиції в Росію та продовжують вичікувати.

Коментарі

Позначки: