Методика викладання англійської мови онлайн: у чому специфіка дистанційного навчання

Новини 31 Січня, 2023 167

Сучасність диктує людям нові умови, до яких доводиться адаптуватися. Зміни у поточній світовій ситуації поступово змінюють ставлення людства до освіти. Так, наприклад, більшість людей намагаються знайти вихід, щоб вивчати іноземні мови (зокрема, англійську) дистанційно. Специфіка такого навчання набула популярності не так давно, і залишається актуальною досі. Як мінімум, не доводиться витрачати зайвого часу та коштів на дорогу, а займатися можна з будь-якої точки світу.

Чи можна вивчити англійську з нуля онлайн?

Сьогодні неважко знайти сайт, що пропонує вивчення англійської мови в інтернеті. Вони стали ефективним інструментом для навчання. У них чимало плюсів. Як мінімум, у кожного вчителя є методика викладання мови. Але в той же час інтернет-уроки доводиться доповнювати домашніми заняттями, як:

  • написання коротких текстів на тему;
  • перегляду фільмів або музичних кліпів із субтитрами;
  • мовного спілкування;
  • читання книг.

Вибравши відповідні курси, можна вивчити англійську через інтернет, навіть якщо починати з нуля. Все, що потрібно, це вільний час, самоорганізація та мотивація, що дозволяє продовжувати заняття. Решта залежить від методики викладання англійської.

Інша розмова про те, якого рівня студент може досягти таким чином. Адже одна річ – міркувати на простенькі побутові теми або дивитися фільми, і зовсім інша – використовувати знання на практиці, наприклад, вступивши в дискусію з носієм мови або вирішивши вступати до ВНЗ в Америці чи Англії. Тут кожен студент сам робить свій вибір, визначившись, навіщо йому потрібно знати мову.

Які програми доступні для віддаленого вивчення англійської

Вибрана методика викладання англійської онлайн – далеко не все. Якість навчання через інтернет багато в чому визначається форматом якості передачі даних. Затребувані сьогодні такі програми:

  • E-mail. Як і всі перелічені далі ресурси, електронну пошту можна використовувати для написання коротких листів та пересилання документів із завданнями. Також вчитель може скористатися розсилкою тих же завдань чи повідомлення певної інформації.
  • Facebook та Instagram – можна і переписуватись, і відправляти відео-повідомлення, тому вчитель зможе наочно оцінити якість вимови.
  • Skype та Zoom. Уроки проводяться у форматі відеоконференцій. У групах таких програм кількість людей зазвичай не перевищує 10, щоб вчитель кожному зміг приділити трохи часу.
  • Telegram та Viber. Чати у цих месенджерах – комфортний варіант, щоб тренувати і граматику, і мова. Адже можна і писати повідомлення, і надсилати аудіо. Листування між учнями, написання коротких текстів – все це чудова практика.
  • YouTube. За допомогою відео можна робити аудіювання. Наприклад, студент переглядає його і потім відповідає на запитання за допомогою месенджера чи і-мейлу.

Крім іншого, до віддаленого навчання можна віднести аудіо-лекції, записані на дисках, опрацювання друкованого матеріалу тощо.

Чи варто довіряти навчанню через інтернет

Спершу здається, що звичайній мовній школі довіритися набагато простіше. Це реальний простір, куди можна прийти та поговорити як із співробітниками, так і з одногрупниками. Але фізична школа ще не гарантує, що методика викладання англійської мови буде якісною. Що в першому, що в другому випадку не можна забувати про перевірку компетентності вчителів, розгляд програми уроків, а також контроль якості з боку адміністрації. Як і фізичні школи, онлайн-курси не слід обирати перші, хто попався.

Також не можна не відзначити, що здебільшого онлайн шкіл англійську мову викладають носії мови. Неможливість перейти рідною мовою, наявність споконвічно англійського акценту та деякі інші деталі – все це робить вивчення мови більш ефективним, ніж, якби студентів навчав звичайний російськомовний викладач. Зрозуміло, що вчитель, який є носієм мови, зустрічається і у фізичній школі. Але не можна не визнати, що його уроки обійдуться набагато дорожче. Щодо інтернет-середовища, то тут середньостатистичний студент здатний дозволити собі недорогі курси англійської з носієм.

Групи учнів

В онлайн-школах, як і у звичайних, учні діляться за групами, сформованими насамперед залежно від віку. Наприклад, діти, підлітки та дорослі навчаються у групах, відповідно до рівня знання англійської мови. Для кожної категорії окремо здійснюється підбір методик викладання англійської мови.

У ході уроку учень бачить як свого вчителя, а й одногрупників. У якісній інтернет-школі відео-уроки – обов’язкова умова. Таким чином, простіше забезпечити міжособистісну взаємодію. Даючи завдання, викладач може визначати своїх студентів в окремі чати та контролювати хід роботи в кожній.

Звідси випливає, що навчанню онлайн теж можна довіряти, і вивчити англійську цілком можливо навіть не відвідуючи фізичну школу.

Коментарі

Позначки: