Мешканців Львівщини попереджають про небезпеку внаслідок укусів шершнів

Новини 05 Вересня, 2018 610

Фото: Буська РДА

Як вберегтися від атаки комах

Обережно, шершні: чим небезпечні ці комахи та як вберегтися від їх укусів.

Пам‘ятку,  як убезпечитися від нападу комах, поширила  Буська РДА.

Як зазначається, насправді, від одного укусу шершня вмерти не можна, та й навіть кілька таких комах не становлять такої небезпеки. Хоча він й виглядає дуже страшним, його отрута мало чим відрізняється від отрути оси, а тому й ефект буде схожим. Якщо ж у вас є алергія на укуси цих комах, то смертельно небезпечним є навіть один шершень.

На місці укусу зазвичай спостерігається набряк, відчувається сильний біль, печіння, свербіж, запалення. Крім того, може спостерігатися головний біль, підвищення температури тіла, нудота і блювота.

Смерть настає не у результаті самого укусу, а від алергічних реакцій на отруту. Здоровій людині, щоб померти від укусів цих комах потрібно, щоб її ужалили 180-400 разів. А на піку в родині шершнів спостерігається від 400 до 800 особин.

Але, при своїх великих розмірах, ці комахи не славляться агресивністю.

Якщо поруч з вами з якоїсь причини з’явився шершень, то не потрібно починати махати руками, оскільки він може сприйняти це як агресію. Краще просто відійти від комахи. У разі, коли ви побачили гніздо, достатньо просто відійти, і тоді шершні вас не чіпатимуть.

Якщо ви самі вирішите прибрати це гніздо, то комахи почнуть вас атакувати, захищаючи свій будинок. Але, в тому випадку, коли гніздо знаходиться в місці, яке вам необхідно, наприклад, на горищі, то варто викликати рятувальників. Вони можуть зняти його за допомогою спеціальних пристосувань і костюмів.

Що робити при укусі

Коли вас вкусила оса або шершень, то в першу чергу потрібно промити рану (обробити ватою або тампоном зі спиртом), прикласти туди щось холодне і прийняти протиалергійний препарат, який є під рукою (діазолін, лоратадин), і обов’язково звернутися за медичною допомогою. Ні в якому разі не можна відкладати візит до лікаря дітям і літнім людям в разі укусу шершня (а також оси або бджоли), адже відповідна реакція організму може бути не настільки адекватною.

Не потрібно чекати, що наслідки укусу пройдуть самі і займатися самолікуванням. Найстрашнішими є укуси в область обличчя та шиї, оскільки там обов’язково з’явиться набряк, який здатний рости протягом кількох годин, і людина може просто задихнутися.

Після укусу не потрібно намагатися вбивати комаху, адже вона могла прилетіти з гнізда неподалік. У випадку смерті шершень виділяє феромон тривоги, що може підштовхнути інших особин атакувати вас.

Ні в якому разі не можна пити алкоголь, навіть якщо це єдиний засіб, який здатний на даний момент приглушити біль. Адже він розширить судини і прискорить поширення отрути. Якщо укус стався вночі і через сильний біль ви не можете заснути, прийом снодійного протипоказаний, оскільки він посилить вплив отрути.

Фото: Буська РДА

Під час їжі на відкритому повітрі обов’язково потрібно стежити за тим, щоб на продукт не сіла комаха.

Шершні часто люблять селитися у старих деревах і дуплах, а також під дахами будинків, тому варто триматися подалі від місць, де є стара деревина. Необхідні місця в будинку або на дачі зі старими деревами потрібно періодично перевіряти на наявність вулика цих комах.

Також варто пам’ятати, що засоби проти комарів та інших комах не допоможуть при зустрічі з осами або шершнями. Вони не принесуть ніякої користі, а в гіршому випадку можуть розлютити комах.

Як повідомлялося, на Львівщині від укусів шершнів, у вересні 2016 року, загинув чоловік.

Коментарі

Позначки: