Мешканці Львівщини, що повертаються з-за кордону, масово відмовляються від обсервації (ВІДЕО)

Новини 14 Квітня, 2020 1 302

Скриншот відео ТСН

Щодоби з Польщі в Україну через КПП “Краківець” в’їжджає близько тисячі осіб

Більшість українців, які повертаються з-за кордону до Львівської області, відмовляються від обсервації й знаходяться на самоізоляції вдома.

Як пише «Четверта студія», про це повідомляє УНІАН.

Як зазначається, щодоби з Польщі в Україну через КПП “Краківець” в’їжджає близько тисячі осіб. На кордоні вони підписують згоду про самоізоляцію. Попри те, що за рішенням уряду всі мали б їхати в місця обсервації, людям пропонують на вибір ще один варіант – відбути 14 карантинних днів вдома. Більшість людей погоджуються саме на це.

Журналісти побували в одному з місць обсервації – в протитуберкульозному диспансері. У березні спеціально для тих, хто повертається з-за кордону, облаштували 80 місць і закупили їжу. Втім, за час карантину жодної людини тут ще не було.

“Медперсонал є, приміщення готові, запаси продуктів харчування, ліки готові, антисептики” – каже завідувач реабілітаційного відділення центру легеневого здоров’я Роман Гасіджак.

Таких пунктів обсервації на Львівщині вісім. Вони розраховані всього на 2,5 тисячі осіб. Але цього, зазначають чиновники, дуже мало. Якщо сюди примусово селити всіх, хто повертається, то місця для обсервації у Львівській області заповнилися б за три дні.

“Теоретично, згідно з чинними документами, зараз би всі повинні були йти на обсервацію, але прийняти такий потік на обсервацію у Львівську область ми не зможемо. Він буде можливий хіба, якщо кожна область приєднається і буде приймати своїх мешканців”, – говорить в. о. керівника департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації Андрій Васько.

Саме тому, кажуть чиновники, людям і пропонують відбути карантин вдома. Однак дотримуються його не всі. Тільки тут, на “Краковці”, за минулий тиждень затримали близько трьох десятків порушників карантину, які втекли із самоізоляції. Тобто повернулися в Україну, але через кілька днів знову вирушили до Польщі. Стежити за дотриманням самоізоляції повинна поліція. Але, за даними прикордонної служби, тільки за минулу добу кордони України перетнули 12 тисяч осіб. Це статистика у обидві сторони, кажуть прикордонники, але уточнюють, що в’їзд переважає над виїздом. Тому проконтролювати таку кількість людей практично неможливо.

Як повідомляє «Гал-інфо», в Єдиному державному реєстрі судових рішень з’явилися перші “невідмовні” постанови місцевих судів Львівської області про притягнення осіб до адміністративної відповідальності за ст. 44-3 (порушення правил щодо карантину людей) Кодексу України про адмінпорушення.

Йдеться про постанови Миколаївського райсуду та Червоноградського міського суду, згідно з якими адміністративні стягнення у вигляді штрафу у розмірі 17 тис. грн були накладені на двох місцевих жительок.

Постановою судді Миколаївського райсуду Львівської області Карбовніка І. М. винною у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 44-3 КупАП, було визнано мешканку с. Гірське Миколаївського району. Дана громадянка, як зазначено в рішенні суду, «з автомобіля марки “Мерседес Бенц Віто” здійснювала торгівлю сільськогосподарськими продуктами, у зв’язку з чим своїми діями порушила правила щодо карантину людей і норм, передбачених Законом України “Про захист населення від інфекційних хвороб».

Рішенням судді Червоноградського міського суду Грабовського В.В. штраф за порушення правил карантину було накладено на продавця-флориста квіткового кіоску «Жасмин», яка «здійснила продаж квітки, не виконуючи вимоги п.п. 3 п. 2 постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 року №211 про заборону з 00 год. 01 хв. 17 березня 2020 р. до 3 квітня 2020 р. роботи суб`єктів господарювання».

Як відомо, з 17 березня 2020 року є чинною нова редакція Кодексу про адміністративні правопорушення: кодекс доповнено статтею 44-3, яка встановлює відповідальність за порушення правил карантину людей.

Штрафи за порушення карантину, санітарних правил і рішень місцевої влади з питань боротьби з інфекційними хворобами становлять від 17 до 34 тис. грн для громадян і від 34 до 170 тис. грн – для посадових осіб.

За наявною інформацією, станом на 13 квітня в судовий реєстр внесено близько 30 постанов місцевих судів Львівської області про притягнення осіб до адміністративної відповідальності за ст. 44-3 (порушення правил щодо карантину людей) Кодексу України про адмінпорушення. Водночас у більшості випадків суди відмовляли в притягненні до адміністративної відповідальності особи за  порушення правил карантину людей.

 

Коментарі

Позначки: , , , , , , , ,