Мер Львова Андрій Садовий є олігархом-лайт, – Микола Княжицький (ВІДЕО)

Новини 23 Травня, 2021 498

Микола Княжицький/espreso.tv

“Олігархи-лайт” шкодять містам не менше, ніж їхні “колеги” – державі.

Про це йшлося в програмі “Вечір з Миколою Княжицьким” на Еспресо.TV, передає “Еспресо.Захід”.

Ведучий програми Микола Княжицький зазначив, що олігархи існують не тільки на національному рівні, а й на регіональному – так звані олігархи-light, або “маленькі олігархи”. Як правило, це регіональні лідери зі значними впливами, і багато з них є мерами своїх міст. Зокрема, одним із таких був покійний Геннадій Кернес, який контролював величезну кількість компаній і бізнесів і засоби масової інформації.

“Олігархом-light” є також мер Львова Андрій Садовий, який є власником низки засобів масової інформації, має стосунок до бізнесів і в такий спосіб намагається контролювати свій вплив на місто Львів”, – сказав Микола Княжицький.

Такі “маленькі” олігархи, прикладів яких на регіональному рівні є багато, як і їхні “великі” колеги, використовують бізнеси для концентрації у своїх руках політичної влади, а політичну владу – для збільшення власних капіталів. Тим самим завдаючи шкоди містам чи регіонам не меншої, ніж олігархи національного рівня – державі.

Додамо, що мер Львова Андрій Садовий фактично пройшов класичний шлях українського олігарха. У середині 1990-х він увійшов до наглядової ради фірми “Галицькі інвестиції”, яка влаштувала масовий обман львів’ян на ваучерній приватизації. Працівники колишніх радянських підприємств отримували сертифікати та обмінювали їх на сертифікати “Галицьких інвестицій”. За підрахунками експертів, нині вартість близько 200 тисяч сертифікатів, які люди довірили цій компанії, становила б 200 мільйонів доларів. Але наприкінці1990-х “Галицькі інвестиції” збанкрутували, а кошти людей зникли. Андрій Садовий натомість обзавівся різнопрофільними бізнесами та власною медіакорпорацією (телеканал “24” радіостанції “Люкс” і ” Радіо 24″, інтернет-видання Zaxid.net і “Футбол 24”). Створена медіаімперія допомогла Андрію Садовому 1998 року стати депутатом Львівської міської ради, а 2006-го – пересісти в крісло міського голови, в якому він залишається й досі.

Водночас чи означають заяви Зеленського про наміри проводити деолігархізацію, що він візьметься й за таких “маленьких” олігархів, а головне – чи зможе він це зробити – це питання наразі залишається відкритим.

Нагадаємо, днями під час пресконференції за підсумками двох років перебування на посаді президента Володимир Зеленський заявив, що влада буде боротися з олігархами. Зокрема, розповів про розробку відповідного закону про деолігархізацію з критеріями визначення олігархів та реєстру, який допоможе нейтралізувати олігархічний вплив у різних сферах.

Тим часом український публіцист, письменник і журналіст Віталій Портников у програмі “Вечір з Миколою Княжицьким” зауважив: щоб не було олігархів, достатньо, аби в країні діяло антимонопольне законодавство й антимонопольні органи. Натомість Зеленський, декларуючи боротьбу з олігархами, насправді хоче усунути загрозу Порошенка як людини, яка може потім прийти до влади та провести розслідування діяльності нинішньої влади.

А організатор та ідейний натхненник польських економічних реформ (так званої “шокової терапії” – перетворення країни з плановою економікою на країну з ринковою економікою) економіст і політик Лешек Бальцерович у програмі “Вечір з Миколою Княжицьким” додав, що для того, щоб здійснити деолігархізацію, Україні варто інтенсивніше боротися з монополіями.

Коментарі

Позначки: , ,