Мер Андрій Садовий привів у Львів інвестора, який спонсорує вбивства українців

Новини 29 Березня, 2024 123

Пікантність ситуації додавало те, що землю придбав в мера Садового нідерландський інвестор, компанія CTP, за 52 мільйони гривень

У 2016 році у Львові розгорнувся корупційний скандал, коли влада міста, очолювана мером Андрієм Садовим, продала землю, призначену для індустріального парку, на 23 гектари. Цікаво, що ділянка належала не міській раді, а Рясне-Руській сільській раді, і була продана за ціною, значно нижчою за ринкову вартість, пише Антикор.

Пікантність ситуації додавало те, що землю придбав в мера Садового нідерландський інвестор, компанія CTP, за 52 мільйони гривень, тоді як її нормативна грошова оцінка становила 140 мільйонів гривень. Це викликало довготривале кримінальне розслідування, яке, однак, затягнулося і втратило громадську увагу, особливо після змін у владі та в антикорупційних органах.

На договорі купівлі-продажу між Львівською міськрадою та ТзОВ «Сіті Парк Львів» стоїть особистий підпис Андрія Садового

Справа “зливалася” з самого початку

Розслідування кримінальної справи щодо цієї ситуації тривало дуже довго. І тільки у листопаді 2019 року, після зміни влади на Банковій та перейменування Адміністрації президента України в Офіс, прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури вручили Садовому та декільком його колегам підозри у завданні збитків громадянам і державі на суму понад 93,5 мільйони гривень.

Спочатку прогнозували відсторонення Садового від посади, але часом справа стала покриватися пилом в кабінетах антикорупційних органів з причин, відомих лише керівництву НАБУ та САП. У той час керівником САП був Назар Холодницький, до якого виникали претензії як у НАБУ, так і у громадських антикорупційних організацій. Пізніше Холодницький покинув САП і приєднався до Федерації футболу України. Однак справа Садового була забута ЗМІ, і він продовжував займати посаду мера Львова.

Паралельно з кримінальною справою проти Садового, відбувався судовий процес щодо повернення проданої земельної ділянки у належну власність. Зразу стало зрозуміло, що прокуратура буде “зливати” цю справу. Спеціалізована антикорупційна прокуратура вказала на порушення, які були здійснені під час цієї угоди, проте всі зібрані докази були перекреслені від самого початку, коли прокурори подали позов в інтересах Кабінету міністрів України, замість Рясно-Руської селищної ради, чию землю продавав сам Садовий.

У кінці кінців, кримінальна справа проти Садового також була закрита, адже війна в Україні стала пріоритетом, інші проблеми вирішувалися на другому плані. Садовий використовував цю ситуацію для своєї виборчої кампанії та претендував на роль захисника прав іноземних інвесторів. Урешті-решт, він зміг зберегти посаду мера Львова, але кримінальний слід залишався, що ускладнювало співпрацю з інвесторами.

Виборча кампанія пройшла для мера успішно, але кримінальний слід залишався, що ускладнювало співпрацю з тими ж інвесторами. Сам Садовий вирішив цю “проблему” досить просто. У самий день повномасштабного вторгнення російської армії до України, коли вже не залишилося регіонів, до яких би не прилітали російські ракети, адвокат Олексій Шевчук повідомив, що справа НАБУ щодо Садового закрита. Для Садового війна стала ідеальним приводом для закриття кримінальної справи, оскільки українці переймалися іншими, більш важливими проблемами.

Таким чином, російська армія “врятувала” Садового від кримінальної відповідальності, і тепер він вирішив віддячити її спонсору.

Шлях російського впливу Філіп Морріс простягається від Харкова до Львова.

У червні 2023 року компанія Philip Morris International оголосила про придбання земельної ділянки для будівництва свого нового заводу поблизу Львова та інвестицій у розмірі 30 мільйонів доларів США. Початок підготовчих робіт заплановано було на липень 2023 року, а введення заводу в експлуатацію – на перший квартал 2024 року. Ця ініціатива виникла після закриття фабрики Philip Morris у Харківській області внаслідок обстрілів російських військ, які розпочалися одразу після вторгнення на Харківщину у лютому 2022 року. Незважаючи на зусилля, щоб відновити роботу фабрики, це так і залишалася недосяжною метою, а частину виробництва компанія перенесла на завод «Імперіал Тобакко» у Києві.

Генеральний директор ПрАТ «Філіп Морріс Україна» Максим Барабаш повідомив, що пропозицію щодо ділянки під новий завод надав державний офіс UkraineInvest. Інформація про цю земельну ділянку, відому як “Рясне-2-СТР”, опублікована на веб-сайті офісу.

Варто відзначити, що ця земля раніше належала мешканцям Рясного, однак міський голова Львова Садовий вирішив продати її за нижчою ціною ТзОВ «Сіті Парк Львів». На сайті UkraineInvest зазначено, що всю необхідну інфраструктуру, таку як електромережі (10 МВт), газопостачання, водопостачання та каналізацію, вже побудовано. Прот не вказано, що ці роботи фінансувалися за рахунок публічних коштів, тобто, грошей платників податків, які становили близько 400 мільйонів гривень.

Іноземний інвестор чи меценат російської агресії?

Головне питання полягає в тому, кого саме мер Садовий запрошує до Львова? Міжнародного спонсора війни Philip Morris International? Деякі журналістські дослідження називають це недоречним, оскільки правильніше характеризувати Philip Morris International як мецената російської агресії та підтримувача російського тероризму. На відміну від інших тютюнових гігантів, Philip Morris продовжує працювати в Російській Федерації та сплачувати значні податки до бюджету країни-агресора, з якого фінансуються російські війська, які, зокрема з 2014 року та особливо з 2022 року, активно ведуть бойові дії на території України.

Згідно з даними Forbes за 2023 рік, Philip Morris International посіла третє місце у списку “Найбільші іноземні компанії в Росії-2023” за обсягом доходів, які склали 399,9 мільярдів рублів.

Тютюнова продукція під брендами Philip Morris (Parliament, Bond Street, Marlboro, L&M, Chesterfield, IQOS) продовжує реалізовуватися в Росії та приносити прибуток власникам, а російському бюджету – значні податки. Хоча раніше керівництво Philip Morris International заявляло про свій вихід з російського ринку до кінця 2022 року, у лютому 2023 року генеральний директор компанії Яцек Ольчак у коментарі для Financial Times заявив, що вони залишаються.

Очікувана вартість активів Philip Morris International у Росії складає не менше 2,5 мільярдів доларів США. Варто відзначити, що автовиробники, такі як Volkswagen та Renault, припинили свою діяльність в Росії та вийшли з ринку, Philip Morris.

Такого “інвестора”, який фінансує вбивства українців, мер Андрій Садовий вирішив привести до Львова.

Коментарі

Позначки: , , ,