Мені видається, легко йому не буде, – Олександр Ганущин про Маркіяна Мальського

Новини 02 Липня, 2019 391
Голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин на вічі до Дня Героїв

Голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин на вічі до Дня Героїв

Кабінет Міністрів України погодив кандидатуру Маркіяна Мальського на посаду керівника Львівської ОДА. Ця новина “застала” нас на Форумі місцевого розвитку у Трускавці, тож ми одразу запитали голову Львівської обласної ради Олександра Ганущина про те, як він оцінює кандидатуру нового очільника області, а також перспективи співпраці депутатського корпусу обласної ради із новою, “зеленою” Львівською ОДА.

– Олександре Олександровичу, як Ви оцінюєте нового голову Львівської ОДА та майбутню співпрацю ради та ОДА?

– По-перше, кандидатура, котра схвалена Кабінетом Міністрів України, має ще пройти спеціальну перевірку і, за її підсумками, людину має бути призначено на високу посаду. Зазвичай термін спецперевірок триває від трьох тижнів до півтора місяці, і тому, я думаю, це достатній час для того, щоб відповідному кандидату провести всі консультації. Очевидно, він має бути у них зацікавлений, передовсім у тих консультаціях, які люди вимагали на віче біля Львівської ОДА, а також щодо того, що записано у нашому рішенню обласної ради. Бо без цього буде дуже важко працювати, і це буде не його вина. Це такий бекграунд, із яким треба рахуватись. Це по перше.

По-друге, ми зараз з вами знаходимось на локації Форуму місцевого розвитку. Двоє з трьох кандидатів були на цьому форумі цього року, а власне кандидатура, яка пройшла сьогодні Кабінет Міністрів, була учасником третього Форуму місцевого розвитку.

Якщо новий голова Львівської ОДА Маркіян Мальський буде налаштований на співпрацю та на вирішення господарських питань, то, я думаю, перспектива є

У нас є контакт, є телефони, при зустрічі ми нормально вітаємось. Якщо буде налаштування на співпрацю, на вирішення господарських питань, я думаю, що перспектива є.

Зараз по всій країні ми бачимо спроби реваншу у дуже різних сферах, передусім – у сфері пам’яті, свавілля окремо взятих судів і, буду відвертий, занадто політикоправовою є позиція Конституційного суду України.  Якщо подібні методи будуть взяти на озброєння новим головою ОДА, то буде дуже складно працювати на Львівщині. Станом на сьогодні він – Табула раса.

У системі дуже часто сьогодні питають про політику, а завтра – все одно питають про господарку. І навпаки

Він, я переконаний, ще не до кінця орієнтується ні в структурі обласної адміністрації, ні в істотних відмінностях здійснення координації зусиль з органами виконавчої влади, котрі на території. Я би рекомендував вчитись від вчора, бо часу нема. А найголовніше – його чекатиме певне тло, бо попередній керівник дуже добре знав управління, мав дуже хорошу школу у місті, прекрасні здібності до вирішення господарських питань.

Мені здається, що Маркіяну це все треба освоювати, а часу для цього немає. Тобто він або це все навчиться, або, на жаль, система його не пошкодує. Бо у системі дуже часто сьогодні питають про політику, а завтра – все одно питають про господарку. І навпаки. Тому, мені видається, легко йому не буде. Але назвався грибом – лізь у козуб. Вперед – нехай показує роботу!

-Чи погоджуєтесь Ви з думкою, що після парламентських виборів будуть інші голови ОДА, за результатами коаліції у ВР і за результатами обрання нового прем’єра?

Більше ніж. Бо я особисто не чекав людину саме з таким прізвищем, і саме з таким профілем діяльності. Тому, я думаю, що підсумки парламентських виборів визначать найголовніше  – які суб’єкти формують коаліцію, а відтак і уряд, парламентські комітети тощо – одноособово чи доводиться ділитись з іншими політичними суб’єктами. А якщо так, то вже наступає політична відповідальність за все, в тому числі, що за дії у регіонах, і питання у такому регіоні як Львівщина може постати. У різних ситуаціях – заміни, переведення, фіксації окремого представника політичної сили, яка увійшла в коаліцію на цій посаді тощо. Зараз ми гадаємо на кавовій гущі.

Більше того, нам до виборів залишилось менше місяця, а терміни спецперевірки бувають дуже довгі. Дуже. Маю таких досвід. Як працював керівником апарату Львівської ОДА – були різні випадки. Дуже різні. Сподіваюсь, у нього зі спецперевіркою все буде добре. А от після підсумків виборів до цієї розмови можемо повернутись.

Коментарі

Позначки: , , , , ,