Меморіальний музей Михайла Грушевського у Львові відзначає 25-ту річницю від дня створення

Новини 25 Травня, 2023 136

Музей Михайла Грушевського у Львові, фото 4studio

Впродовж року музей відвідали понад 15 тисяч людей

Сьогодні, 25 травня, Державний меморіальний музей Михайла Грушевського у Львові відзначає 25-річчя від дня заснування. З нагоди свята в закладі провели низку урочистих заходів, до яких доєднались представники влади та громадськості.

Про це пише Четверта студія з посиланням на прес-службу ЛОВА.

«В час, коли ворог щодня намагається знищити кожну українську культурну пам’ятку, ми маємо робити все для того, щоб музеї працювали, наповнювались відвідувачами, були цікавими та сучасними. Працівники меморіального музею Михайла Грушевського опікуються надзвичайно важливим для нашої історії місцем, зберігають пам’ять про величного українця, талановитого історика та політика. Впродовж 25 років музейники зробили колосальну роботу, ми цінуємо кожен особистий вклад в розбудову, збереження та примноження нашої спадщини. Дякуємо за вашу працю», – підкреслив заступник очільника Львівської ОВА Іван Собко.

В межах відзначення відбулась презентація дійства «Шість замальовок до життєпису Михайла Грушевського» – у 6-ти залах створили лаконічні  експозиції, які розповідають про різні періоди життя видатного історика.

Окрім цього, відтепер в музеї запрацювали дві ювілейні виставки: «Живопис» Ореста Скопа, де представили 12 полотен з краєвидами Криворівні, портретами Михайла Грушевського, Івана Франка, тощо та «Музей вчора та сьогодні» – експозиція з 10 творів із фондової збірки Музею про те, як змінювалась будівля вілли Грушевського впродовж років.

З нагоди свята Іван Собко вручив колективу музею подяку від начальника ЛОВА за високий професіоналізм та вагомий внесок у розвиток музейної справи.

«Історія музею починається у 1998 році. Тоді музей став самостійною одиницею – відділився від Дому Франка. Ми дуже хотіли, щоб великий господар, Михайло Грушевський, повернувся до свого дому, щоб історія Грушевського стала ближчою для кожного українця. Починали з 500 експонатів, а зараз музейний фонд нараховує понад 29 тисяч одиниць збережених. У нас є різні матеріали, які представляють спадщину Грушевського», – розповіла директорка музею Марія Магунь.

Участь у заході взяли також керівництво департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської ОВА та депутати Львівської облради.

Довідково:

Державний меморіальний музей Михайла Грушевського у Львові створили у віллі, де разом із родиною впродовж 1902-1914  років мешкав визначний історик, державний діяч і політик, голова Української Центральної Ради – Михайло Грушевський. У 6-ти експозиційних залах музею висвітлюють практично всі етапи життя та колосальної праці видатного історика. Особливий акцент зробили на львівському періоді діяльності Михайла Грушевського 1894-1914 років.

Щороку в музеї презентують понад 35 виставкових проєктів, проводять різноманітні майстер-класи для дітей та дорослих (монотипія, писанкарство, соломоплетіння, тощо). Впродовж року відвідуваність музею становить понад 15 тис. осіб. Своєму розвитку музей завдячує фаховому колективу.

Коментарі

Позначки: ,