Меморіал Героїв Небесної Сотні у Львові номінували на міжнародну архітектурну премію (ФОТО, ВІДЕО)

Новини 13 Січня, 2021 1 120

Меморіал Героїв Небесної Сотні у Львові номінували на архітектурну премію ЄС/Суспільне

Проєкт Меморіалу Небесної Сотні номінували на архітектурну премію Європейського Союзу. Торік цей меморіал визнали кращим об’єктом громадського простору у Національній премії з ландшафтної архітектури. Згідно з проєктом, зараз реалізована лише його частина, адже попереду ще друга частина будівництва.

Як пише «Четверта студія», про це повідомляє «Суспільне Львів».

Меморіал пам’яті Героїв Небесної Сотні розташований на пагорбах вулиці Кривоноса. Там збудували меморіальну стелу, яка покрита кортеновою сталлю. Встановили 107 табличок з портретами героїв. Поруч є три оглядові майданчики.

Місце для об’єкту обирали та узгоджували з родинами героїв. Відкрили меморіал у серпні 2019 року. Автори проєкту — троє львівських архітекторів. Серед них Андрій Лесюк.

“Цей проєкт був доволі скандальний. Люди не розуміли як це відбувається. Пам’ятник може бути без пам’ятника. Це нововведення у нашій архітектурі. Зміна наших розумінь. Меморіал чи місце пам’яті не повинно бути місцем суму. Це більше повинно бути місцем радості. Коли це місце буде жити, відповідно буде жити пам’ять про героїв”, — говорить співавтор проєкту Андрій Лесюк.

Відвідувачі про Меморіал

Відвідувачі зі Львова та інших міст кажуть, що пам’ятник збудовано у вдалому місці і сама споруда є непримітивною.

“Меморіал — дуже вдалий приклад пам’яті, але не в примітивний спосіб – поставити бронзовий пам’ятник, а це місце, де можна згадати, переосмислити. Тут дуже гарна панорама на місто. І я дуже рада, що ми наших героїв саме у такий спосіб увіковічнили, що це не є таке нав’язане, а що дійсно хочеться приходити”, — розповідає львів’янка Олександра Провозін.

Прийшов на Меморіал і житель Рахова Василь Леле.

“Сам меморіал дуже хороший, тому що по-перше, місце гарне вибрали, тому що звідси дуже гарно видно весь Львів. І плюс — місце досить таке не людне. Ти можеш підійти собі і подумати про щось. Тому це дуже хороше місце”, — каже Василь Леле.

Друга черга будівництва Меморіалу. Коли її реалізовуватимуть

Торік Меморіал пам’яті Героїв Небесної Сотні у Львові став переможцем Національної премії з ландшафтної архітектури у категорії «сквери, бульвари». Тепер Меморіал номінували на премію Європейського Союзу.

“Це є серйозне визнання навіть для нашого міста і для нас – молодих архітекторів, які тільки недавно закінчили університет і вже здобувають такі нагороди. Це штовхає і дає розуміння того. Що ми рухаємось правильно і мотивує робити ще краще”, — каже співавтор проєкту Андрій Лесюк.

Андрій Лесюк показує візуалізацію другої черги меморіалу – пішохідний міст, який з’єднає меморіал зі сквером на «Валах».

“На стелі мосту ми можемо побачити гравійовані — прорізані імена Героїв Небесної Сотні. Також додаткову інформацію. Також міст має таку важку форму зверху, яка давить психологічно, щоб відчувати якісь такі моменти небезпеки, але проходячи через ці пілони ми бачимо все більше і більше світла”, — каже співавтор проєкту Андрій Лесик.

За словами Андрія Лесюка, проєкт мосту уже пройшов експертизу і готова проєктна документація. Проте коли реалізовуватимуть другу чергу меморіалу, поки невідомо.

 

Коментарі

Позначки: ,