Масштабне вокальне змагання: у Львові відбудеться міжнародний конкурс оперних співаків

Новини 20 Липня, 2019 122

Фото: wikimapia.org

Масштабне вокальне змагання імені оперної діви Соломії Крушельницької, засновником якого є Міністерство культури України, проводитиметься Львівською національною оперою ім. Соломії Крушельницької у співпраці з Всеукраїнською музичною спілкою. Цього року конкурс відбудеться вп’яте і триватиме десять днів – 12 – 22 листопада.

Про це повідомляє «День».

Як зазначається, вперше відбувся 28 років тому, 1991-го,  але через, зокрема, брак фінансування, проводився з великими перервами  – востаннє ще 2009-го.

«Безсумнівно, Соломія Крушельницька належить до найвидатніших вокалісток ХХ століття, тому міжнародні конкурси і фестивалі імені Соломії Амвросіївни є для нас іміджевими подіями в процесі сучасного культуротворення», – наголошує генеральний директор – художній керівник театру Василь Вовкун. І додає, що змагання, до участі у якому запрошують виконавців віком до 35 років, пройде у три тури, а на переможців чекає «і чималий призовий фонд, що сумарно становить понад 35 тис. доларів, і низка спеціальних призів та відзнак».

У програмі, що її запропонують учасникам у першому та другому турах, окрім світової класики, окремо акцентуватиметься на українській музиці, і це арії з опер Дмитра Бортнянського, Семена Гулака-Артемовського, Миколи Аркаса, Миколи Лисенка, Дениса Січинського, Станіслава Людкевича, Бориса Лятошинського, Михайла Вериківського, Костянтина Данькевича, Анатолія Кос-Анатольського, Віталія Губаренка та Євгена Станковича.

Ще однією особливістю цьогорічного конкурсу є те, що в останньому,  третьому, турі вокалісти братимуть участь у виставах з репертуару  Львівської опери. «Отже, не тільки журі, а й публіка зможе послухати, а головне – підтримати виконавців», – говорить генеральний директор театру. А загалом за перебігом конкурсу зможуть спостерігати всі охочі, позаяк всі тури транслюватиметься в режимі он-лайн.

Щодо журі, то воно буде дуже компетентним – оцінюватимуть конкурсантів експерти-спеціалісти  з України, Польщі, Австрії, Німеччини, Молдови та Словаччини. Очолить журі солістка Віденської опери Вікторія Лук’янець. Також у складі високоповажної конкурсної комісії головний диригент Львівської опери Михайло Дутчак; соліст Національної опери України Олександр Дяченко; завідувач кафедри оперної академії Національної опери Варшави, голова Міжнародного вокального конкурсу ім. Станіслава Монюшка Беата Клатка (Польща); солістка Львівської національної опери Світлана Мамчур; солістка Польської Королівської опери Ольга Пасічник (Україна-Польща); піаніст, викладач-співу, художній радник Ейтан Пессен (Німеччина); головний диригент Національного театру опери та балету Молдови імені Марії Бєшу Андрій Юркевич (Україна-Молдова); директор агентства «ASART» Славомір Якубек (Словаччина); режисер, оперний співак Тарас Різняк (Секретар Журі).

Інформаційний партнер Міжнародного конкурсу оперних співаків імені Соломії Крушельницької – Opera Europa.

Коментарі

Позначки: , ,