Марина Порошенко відвідає Свірзький замок

Новини 13 Листопада, 2018 196

Свірзький замок. Фото: photographers.ua

Дружина Президента України сьогодні перебуватиме на Львівщині

Дружина Президента України Марина Порошенко сьогодні, 13 листопада, під час перебування на Львівщині,  відвідає Свірзький замок.

Про це під час апаратної наради повідомив голова Львівської ОДА Олег Синютка.

Як повідомлялося, Марина Порошенко відвідає Львівський оперний фестиваль, який збере три театри та 650 акторів

Довідка. У місті Свірж в 45 кілометрах від Львова розташувалася унікальна пам’ятка оборонної архітектури, Свірзький замок, який, завдяки вдалому розміщенню та гармонії архітектурних форм, є одним з найкрасивіших в Україні. Згадки про цей замок трапляються ще в архівних документах 1530 року, коли він належав шляхетському родові Свірзьких. Щоб оборонити себе від татарських набігів, вони звели замок, оточений ставками, непрохідними болотами і ровами. Але навіть попри на таке вигідне оборонне розташування, його часто брали в облогу та руйнували. Зокрема, козаки Богдана Хмельницького не раз здобували цю твердиню під час визвольної війни 1648–-1654 років, а у 1672 році замок захопили турки. Однак пізніше він все ж успішно вистояв турецьку облогу. До 19 століття замок був родинною резиденцією графів Цетнерів. Саме вони надали замку сучасного вигляду – прямокутника з кутовими вежами, а також заклали парк зі ставками. До речі, на честь одного з представників цієї родини – белзького воєводи Ігнація Цетнера – названий район Цетнерівка у Львові.

У 1914 році, під час Першої світової війни, замок спалили і від нього залишилися лише стіни. Взагалі, ХХ століття було неспокійним для замку – за дві світові війни замкові споруди то руйнували і спалювали, то знову відновлювали. Крім того, зі сходу та південного сходу біля замкової гори розташувався прекрасний парк площею близько 3 га з доріжками та алеями загальною протяжністю близько 1 км. Більшість доріжок були посипані гравієм і обсаджені по сторонах декоративними чагарниками. На південь від замку було висаджено фруктовий сад, а від костелу до замку простягнулася живописна алея, прикрашена рядами дерев і квітковими клумбами. Ще одним цікавим спорудженням парку був так званий «льодовик», вирубаний у скелі, який, як свідчать наявні архіви, використовувався в літній період як «холодильник» для зберігання льоду та продуктів, які швидко псуються.

 

 

Коментарі

Позначки: , ,