Малий та середній бізнес під час карантину отримує підтримку з державного та обласного бюджетів, – Львівська ОДА

Новини 11 Листопада, 2020 1 027

Фото ілюстративне з відкритих джерел

Захворюваність на коронавірус на Львівщині набирає обертів. Лише за попередню добу у майже семи сотень мешканців підтвердили Covid-19. Кількість викликів швидкої медичної допомоги сягає сотні і більше щодня. Ситуація напружена, зазначають медики і додають – про жодні послаблення карантину мова йти не може. Обмежувальні заходи, в свою чергу, негативно впливають на роботу частини бізнесу.

Про це інформує прес-служба Львівської ОДА, пише Четверта студія.

Як зазначив перший заступник голови Львівської ОДА Андрій Годик, розуміючи всю складність ситуації, зараз є цілий комплекс програм з обласного та державного бюджетів, якими може скористатись і вже тривалий час користується малий та середній бізнес Львівщини.

Однією із таких є державна програма доступних кредитів 5-7-9%. Це урядова антикризова фінансова підтримка підприємців, яка передбачає можливість отримання кредитів на інвестиційні цілі, фінансування оборотного капіталу суб’єкта підприємництва та рефінансування заборгованості за кредитом.

Програма має три складові. Перша – це компенсація відсотків. Тут новостворені та вже діючі малі та мікропідприємства можуть отримати інвестиційний кредит та кредит на поповнення обігових коштів для реалізації власного інвестиційного проекту під ставку 5-7-9 % річних.

Другий компонент – кредитні гарантії. Їх надають за кредитами малим підприємствам, які не володіють достатнім розміром майна для передачі його в забезпечення за кредитом або характеризуються підвищеними кредитними ризиками, наприклад, як новостворені підприємства.

Третій – антикризовий компонент. Малі підприємства можуть отримати 5-річні кредити на інвестиційні проекти з виробництва ліків, медичних виробів та обладнання і 2-річні кредити на поповнення обігових коштів для покриття витрат на оплату праці, орендні та комунальні платежі на суму до 3 мільйонів гривень з компенсацією відсотків до рівня 3% річних.

Антикризова програма також дає можливість рефінансувати існуючий кредит із компенсацією від держави повної суми відсотків (до рівня 0% річних для позичальника) до 31 березня 2021 року.

Підприємці Львівщини активно користуються можливостями Програми. За кількістю виданих кредитів область входить у трійку лідерів по Україні. Так, станом на кінець жовтня, за увесь час дії Програми, в області 7 банків-учасників видали вже 392 кредити на суму понад 757 млн грн. Нагадаємо, що учасниками програми є такі банки: АТ «Ощадбанк», АБ «Укргазбанк», АТ КБ «ПриватБанк», АТ «Укрексімбанк», АТ АКБ «Банк Львів», ПАТ «ПУМБ», АТ «КРЕДОБАНК».

«Починаючи із квітня цього року, було внесено низку законодавчих змін до Програми доступних кредитів 5-7-9 %. Зокрема, це пом’якшення вимоги до обов’язкової прибутковості діючого бізнесу. Також було знято обмеження щодо напрямків використання коштів та максимальної суми кредиту. Все це дозволило значно здешевити, а головне, зробити доступнішим кредитний ресурс для українського бізнесу», – пояснив Андрій Годик.

Активно підприємці Львівщини, а це власники малого і середнього бізнесу, які мають найманих працівників, користуються і Програмою по частковому безробіттю. Це також державна підтримка, яка реалізується в області Львівським обласним центром зайнятості.

На сьогодні Львівщина посідає перше місце в Україні з її реалізації. Зокрема, станом на початок листопада до базових центрів зайнятості та філій Львівського ОЦЗ роботодавці подали 19163 пакети документів для розгляду та прийняття рішення щодо виплати допомоги з часткового безробіття на період карантину.

Таким чином, на Львівщині державні преференції у вигляді допомоги по частковому безробіттю вже призначили близько 19 тисячам роботодавців та фізичним особам-підприємцям, які здійснюють свою діяльність одноосібно, з них ФОПи-одноосібники – майже 14 тисяч.

Загалом компенсаційні кошти для допомоги з часткового безробіття вже призначені 38717 особам, з них 24787 найманим працівникам, які зайняті у таких сферах економіки, як санаторно-курортне лікування, туризм і готельна справа, роздрібна торгівля, охорона здоров’я, будівництво, автотранспортні перевезення, виробництво електричного та електронного устаткування для автотранспортних засобів, побутові послуги, тощо.

«Ми добре розуміємо, що бізнесу в умовах карантину дуже складно. І програми підтримки, як державної, так і на рівні області, покликані допомогти малим та середнім підприємцям пережити цей час з мінімальними втратами та зберегти робочі місця. На жаль, на сьогодні карантинні заходи – найбільш дієвий інструмент для розірвання ланцюгу захворювання та збереження життя людей. Чимало європейських країн одна за одною оголошують про запровадження жорсткого локдауну. Сьогодні ж держава працює над тим, щоб обрати таку модель карантинних заходів, яка не допустить перевантаження медичної системи та водночас дозволить забезпечити функціонування економіки», – зазначив голова Львівської ОДА Максим Козицький.

Зокрема, Уряд запланував розширити програми державної підтримки. Це програма з часткового безробіття, виплати на дітей для родин підприємців, що діяли навесні цього року. Також спільно з Торгово-промисловою палатою напрацьовують механізм реалізації форс-мажорних обставин у зв’язку з карантином вихідного дня.

Коментарі

Позначки: , ,