Майже рік війни

Новини 31 Грудня, 2022 194
Вокзал у Львові зустрічає переселенців. Фото: Суспільне

Вокзал у Львові зустрічає переселенців. Фото: Суспільне

Львів та Львівщина завершують 2022 рік. Можна багато писати, яким був цей рік, проте лише одне слово характеризує його точно і правильно – війна. Саме у цих умовах політична еліта області та міста жила і продовжить жити у 2023 році.

Про це пише Четверта студія з посиланням на газету “Ратуша”.

Найскладніші кілька місяців для Львова були першими після 24-го лютого. Саме тоді Львів прийняв найбільшу кількість внутрішніх переселенців та тих, хто мандрував за кордон. Тоді багато процесів робили вручну й витягнула їх обласна військова адміністрація. Мало хто згадає зараз, але у перші місяці керівництва Львова майже не було видно.

Мер не міг знайти свою нішу. Фактично самоусунувся від багатьох процесів. Чи було це добре, чи погано – покаже час, але, як кажуть, хоча б не заважали, і це вже добре.

На залізничному вокзалі працював транспортний хаб, де сотні і тисячі волонтерів щохвилини допомагали людям виїхати за кордон, знайти рідних, квитки, допомогу. Просто харчували й давали теплі речі. Хто був у цей час на вокзалі – пам’ятає усі ці дні…

Влада ж в області повністю перейшла на другий поверх будинку на вулиці Винниченка, 18. Львівська обласна державна адміністрація перетворилась на військову й почала працювати за іншими інструкціями. Саме працівники ОВА витягнули область у перші місяці.

Натомість Львівська обласна рада фактично самоусунулась від дуже багатьох процесів. Так, цього наразі в самій облраді офіційно не визнають (та й навряд чи визнають), але мешканці Львівщини побачили, що без цього органу владу можна прожити 10 місяців, і нічого не станеться критичного.

Сесію почала проводити раз на три місяці з порядком денним, який не вирішує ні стратегічних, ні поточних питань для області.

Як наслідок, навіть бюджет області на наступний рік прийняли без обласної ради – її підписав начальник військової адміністрації Максим Козицький.

…Схоже, що десь у такому політичному забутті цей орган влади житиме і в 2023 році.

А рік 2023-й теж обіцяє багато складних процесів, пов’язаних із війною. Обіцяє бути насиченим та таки принести таку очікувану перемогу.

Олег ДОВГАНИК, головний редактор ІВ «Четверта студія»

Коментарі