Майже половина поляків звинувачують у своїх низьких зарплатах українських заробітчан

Новини 04 Листопада, 2017 29

Ілюстративне фото

Однак фахівці вважають, що приїзд українців є справжнім благословенням для польської економіки та ринку праці

42% поляків вважають, що наплив українців до Польщі гальмує ріст зарплат в країні. Найбільше у цьому переконані люди із середньою освітою, йдеться у звіті “Barometr Imigracji Zarobkowej” компанії “Personnel Service”.

Автори дослідження стверджують, що через українців фірми не поспішають підвищувати зарплат своїм працівникам. Натомість поляки очікують підвищення зарплати. Однак, що важливіше, саме українці, що працюють у Польщі дозволяють фірмам виконувати свої завдання. Без підтримки українців польська економіка була б підірвана, йдеться у звіті.

“Майже половина працівників переконані, що відповідальною за це є масова імміграція заробітчан з України. Звичайно, наплив українців впливає на поточний рівень заробітної плати, але з погляду компаній найважливіше те, що завдяки нашим східним сусідам ми можемо виконувати замовлення. У Польщі бракує робочих рук, що добре видно на прикладі нідерландського бізнесмена, який на півночі нашої країни пропонував полякам 20 злотих за годину роботи (140 грн), але охочих працювати так і не знайшлось. Українці у таких випадках є рятунком, про що добре знають підприємці, особливо в автомобілебудівній галузі”, — вважає президент “Personnel Service” Кшиштоф Інґлот.

Разом з тим 88% поляків не бояться, що українці не заберуть їхньої роботи.

“Приїзд трудових мігрантів є справжнім благословенням для польської економіки та ринку праці. Це добре розуміють польські працедавці. Тішить те, що польські працівники позитивно налаштовані до тих, хто приїжджає з-за східного кордону і взагалі не трактують їх як загрозу для своєї роботи. Важливо, що працевлаштування поляків та українців є взаємодоповнюючим, а не замінним. Відсутність іноземців не означає, що на їх місцях опинилися б поляки. Ці робочі місця залишалися б вакантними”, — переконує головний економіст спілки працедавців Польщі Лукаш Козловський.

Перестороги, що наплив українців гальмує ріст зарплат найчастіше висловлюють ті, хто заробляє мало (49% осіб із доходами менше 2 тис. злотих проти 33% осіб із доходами понад 4 тис. злотих), а також ті, хто має слабшу освіту (53% із середньою освітою проти 35% із вищою освітою).

Ілюстрація: Tyachiv News

Коментарі

Позначки: ,