Майстер з Волині показав колекцію мініатюр (ФОТО, ВІДЕО)

Новини 21 Червня, 2021 481

У половині кісточки вишні вирізьбив скрипку

Вісімдесятирічний Валентин Поліщук із Любешова створив колекцію дерев’яних мініатюр. Чоловік має вдома понад тисячу експонатів. Своє захоплення, – розповів чоловік Суспільному, – не полишає і сьогодні.

Про це пише Четверта студія.

Серед різьблених виробів – мініатюрна скрипка у половині кісточки вишні, бочка, складена у скляній пляшці, дерев’яні букети у лампочці, різьблені розп’яття. Найтяжче, говорить майстер, було скласти бочку висотою орієнтовно 10 сантиметрів усередині пляшки з горлечком у два сантиметри. Цей виріб майстер виготовив у 70-х роках.

Мініатюрну скрипку, що вміщається у кісточці вишні, робив без жодних оптичних приладів. Для струн, каже, спочатку хотів використати волосся, але воно не підійшло, було заважким. Використав капронове волокно.

Майстер з Волині показав колекцію мініатюр

Майстер з Волині показав колекцію мініатюр

Майстер з Волині показав колекцію мініатюр

Валентин Поліщук розповів: серед експонатів є у сотні разів менші від справжніх ножні ступи – це пристрої для розтирання продуктів, а також прялки, на яких колись робили нитки.

Різьблені скульптури Валентин Поліщук, виготовляє змолоду. Любов до роботи з деревом передалася від батька, який столярував.

Зараз майстер – на пенсії. Зір не дозволяє працювати над мініатюрними роботами, але різьблення по дереву чоловік не полишає. Матеріалом для майбутніх виробів може бути поліно чи палка, що лежать у дворі. Працює з грабом, горіхом, березою, липою.

Коментарі

Позначки: