Майбутнє дата-центрів

Новини 05 Вересня, 2022 52

В сучасному світі інформація має досить велику цінність, адже вона грає важливу роль у діяльності багатьох відомих компаній. Сам обсяг даних постійно зростає та досягає грандіозних відміток, що змушує спеціалістів шукати ефективні рішення, завдяки яким буде змога трансформувати набутий досвід у вдосконалення повсякденної роботи. Очікується, що до 2025 року обсяг даних перевищить 175 зеттабайт, і центри обробки даних будуть продовжувати грати життєво важливу роль в прийманні, обчисленні, зберіганні інформації та управлінні нею.Таким чином відомі корпорації готові інвестувати в центри обробки даних, щоб отримати певну перевагу на ринку.

Великі компанії, серед яких Google, Microsoft, PokerStars, Yahoo, eBay та Oracle, давно побудували власні дата-центри, щоб бути незалежними від обставин. Подібне рішення є відповідальним, бо вимагає серйозних фінансових вливань, але з часом затрати окупаються повністю. Зазвичай будівництво майданчику і покупка обладнання не викликає позитивних емоцій в інвесторів, проте готова інфраструктура дозволяє суттєво полегшити важливі процеси, тому майбутнє центрів обробки даних є перспективним.

Сучасне обладнання в дата-центрі

В уявлені багатьох людей дата-центр – це величезний цілісний механізм, але насправді для обробки інформації використовуються різні технічні елементи: від маршрутизаторів до серверів і систем зберігання даних. Всі вони виконують певну функцію, тому кожен окремий компонент потрібен спеціалістам для контролю та керування важливими системами. Ключовими факторами у сфері ІТ є надійність, продуктивність, безпека і постійний прогрес. Якщо дата-центр відповідає всім переліченим критеріям, його можна вважати ефективним.

Що стосується базової інфраструктури, вона є лише доповненням до технічного оснащення, але центр для обробки даних не може повноцінно функціонувати без декількох додаткових об’єктів, що підтримують у робочому стані апаратне програмне забезпечення. Річ йде про постійні джерела енергії, системи вентиляції та охолодження, а також додаткові генератори. Для розташування всіх цих пристроїв треба досить багато місця, тому інколи для простого технічного обслуговування виділяють цілі приміщення.

Технології майбутнього

Останні події у сфері ІТ свідчать про те, що в сучасному світі є досить багато нерозкритих можливостей. Саме тому дата-центри не можуть залишатись осторонь технологічного прогресу, а це значить, що зовсім скоро усі стануть свідками грандіозних трансформацій. Обриси хороших перспектив стають дуже помітними, адже навіть підприємства, які представляють на глобальному ринку малий і середній бізнес, поступово роблять ставку на динаміку, відмовляючись від традиційної централізації. Відповідно, всі дата-центри повинні перетворюватись на більш масштабні та гнучкі інструменти. Фактично це відбувається на наших очах, бо останнім часом великою популярністю користуються саме віртуальні сервери, які мінімізують навантаження на загальну мережу і змінюють характер трафіку. Якщо в традиційних дата-центрах напрям передачі даних «з півночі на південь» був прийнятним, то зараз важлива інформація не виходить за межі певної зони, завдяки ефективній схемі «зі сходу на захід».

Усі ці новації є прямим наслідком грамотного впровадження сучасних технологій. Загальна тенденція збережеться і надалі, тому статичні дата-центри відійдуть на другий план, а маневрові системи, побудовані з різних елементів, будуть оперативно задовольняти запити користувачів, що спростить життя цифровим організаціям.

Сегментація інформації

Стандартні дата-центри, вважаються максимально безпечними, бо рух даних у напрямку «з півночі на південь» дозволяє пройти крізь систему захисту, що дає можливість користувачам почувати себе впевнено. Великий трафік «зі сходу на захід» поки не є настільки досконалим, тому зловмисники намагаються розповсюджувати шкідливе програмне забезпечення і віруси цим каналом. Однак такі спроби навряд будуть успішними в довгостроковій перспективі, адже сегментація дозволяє створити безпечні зони безпосередньо в дата-центрі, завдяки чому наявні ресурси проходять не повністю. Таким чином украсти цінну інформацію досить проблематично, а якщо це вийде, збитки будуть мінімальними.

Графічні процесори

Звичні центральні процесори виконували свою задачу, підтримуючи інфраструктуру в дата-центрах, до того моменту, поки емпіричний закон Мура не дійшов до критичної точки. Сучасні робочі потреби досить вагомі, тому для якісної аналітики використовуються нові обчислювальні машини, продуктивність яких у рази більша, ніж була ще декілька років тому. Графічні процесори раніше зустрічалися лише в ігровій індустрії, а зараз їх функціонал суттєво змінився, бо виникла необхідність в обробці багатьох інформаційних потоків одночасно. Можна впевнено сказати, що дата-центри нового покоління почнуть активніше взаємодіяти з машинами, можливості яких практично безмежні.

Аналітичні центри, де можна займатися обробкою інформації, завжди займали передове місце в бізнесі, незалежно від його специфіки. Однак способи реалізації різних проєктів були не настільки ефективними, як із впровадженням новітніх технологій. По суті, в майбутньому основна ставка спеціалістів буде робитися на динаміку, що знайде свій відбиток у функціонуванні дата-центрів. Різні новітні розробки, які мають певну вагу у сфері ІТ, уже зараз вважаються технологіями наступного покоління, що цілком виправдано.

Коментарі

Позначки: , ,