Литва закликала своїх громадян залишити територію Білорусі і закрила свій повітряний простір

Новини 24 Травня, 2021 117

Літаки Rynair і Wizz Air в аеропорту. Фото: avianews.com

Громадянам Литви рекомендується відмовитися від будь-яких поїздок до Білорусі, а тим, хто зараз там знаходиться, покинути країну.

Як пише “Четверта студія” з посиланням на Прямий, про це повідомляє Міністерство закордонних справ Литовської Республіки.

Зазначається, що рекомендації міністерства пов’язані з інцидентом в аеропорту Мінська 23 травня, коли там екстрено приземлився після помилкового повідомлення про мінування пасажирський літак Ryanair, що летів з Афін до Вільнюса. На думку литовських дипломатів, ця ситуація “створила загрозу безпеці та життю громадян”.

За фактом посадки рейсу Ryanair влади Литви почали офіційне розслідування за двома статтями кримінального кодексу – про захоплення літака і незаконне утримання людей.

Також у всіх аеропортах країни заборонено з 25 травня приймати та відправляти рейси, маршрути яких проходять в повітряному просторі Білорусі, інформує Delfi.

Так, заборона набирає чинності в 00:00 25 травня 2021 року.

Прем’єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте пояснила, що таке рішення пропонується заради безпеки мандрівників.

“Що стосується польотів до Литви й з Литви через повітряний простір Білорусі, попри те, що деякі авіакомпанії самі вирішили скасувати такі польоти, заради безпеки мандрівників запропоновано прийняти відповідне рішення уряду”, – сказала Шимоніте.

Міністр транспорту і сполучення Марюс Скуодіс пояснив, що означає таке рішення: “будь-які польоти в Литву і з неї через Білорусь заборонені”.

Нагадаємо, 23 травня у Мінську затримали засновника опозиційного телеграм-каналу Nexta Романа Протасевича, який перебував на борту літака Афіни – Вільнюс, який здійснив екстрену посадку через повідомлення про вибуховий пристрій на борту.

Як відомо, інформація про мінування пасажирського рейсу Ryanair, який здійснив примусову посадку у Мінську, надійшла електронним листом. Про це йдеться у фрагменті переговорів білоруського авіадиспетчера і пілота літака Ryanair

За словами лідерки білоруської опозиції  Світлани Тихановської до затримання Протасевича причетні білоруські спецслужби, які оголосили журналіста терористом через участь у протестах. Крім того, Тихановська заявила, що Протасевичу загрожує смертна кара.

Крім того, УкраїнаКанадаСША вимагають від Білорусі негайного звільнення засновника Telegram-каналу Nexta Романа Протасевича. А Європарламент закликав посилити санкції проти Білорусі.

Своєю чергою, латвійська авіакомпанія AirBaltic вирішила не літати над Білоруссю. Але офіційних рішень про припинення польотів Belavia в Ригу поки не прийнято.

Генеральний директор авіакомпанії  Ryanair Майкл О’Лірі назвав інцидент з посадкою літака в Мінську “державним піратством”.

 

Коментарі

Позначки: , ,