Литовський парламент визнав Тихановську законним президентом Білорусі

Новини 11 Вересня, 2020 164

Світлана Тихановська Фото: Радіо "Свобода"

Лукашенка Сейм назвав “нелегітимним лідером”

Парламент Литви прийняв резолюцію, відповідно до якої опозиціонерка та учасниця президентських виборів у Білорусі Світлана Тихановська визнається законним лідером країни, Олександра Лукашенка Сейм назвав “нелегітимним лідером”. 

Як пише “Четверта студія” з посиланням на “Українську правду”, рішення прийняли одноголосно: “за” висловились 91 член парламенту. Авторами резолюції стали міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс та спікер Сейму Вікторас Пранцкетіс.

Цією ж резолюцією парламентарі закликали міжнародну спільноту відреагувати на події в Білорусі та завадити Росії визначати політичний курс свого сусіда.

Зазначимо, що це перша країна у світі, яка визнала Тихановську обраним президентом.

Водночас визначити, скільки саме голосів отримала суперниця Лукашенка на виборах не видається можливим. Офіційно ЦВК Білорусі оголосила, що чинний лідер набрав 80% голосів виборців, а Тихановська – 10%. Опозиційні екзит-поли свідчили, що Тихановська перемогла із великим відривом.

У Білорусі з 9 серпня постійно проходять масштабні мітинги проти оголошеної перемоги на них Олександра Лукашенка, який 26 років утримує владу в країні в тому числі шляхом переслідування опонентів і фальсифікації виборів.

 

 

Коментарі

Позначки: , ,