Львівським вченим доручили розробляти вакцину від коронавірусу

Новини 10 Вересня, 2020 71

Фото ілюстративне з відкритих джерел

Вчені виграли грант у межах якого на розробку вакцини виділять 10 млн грн, а ще понад 5 млн грн – на розробку нового антибіотика.

Директор Інституту біології клітини НАН України Андрій Сибірний та його заступник Костянтин Дмитрук виграли виграли грант на створення антибіотика нового покоління, розробку вакцини від коронавірусу, а також на розробку нових біоаналітичних продуктів на основі штучних ферментів та наноматеріалів. Науковці подали свої проєкти на конкурс Національного фонду досліджень України і 8 вересня дізналися про перемогу. Про це повідомляє “Четверта студія” з посиланням на ТСН.

Як повідомили в ЛОДА, Костянтин Дмитрук отримає 5,1 мільйона гривень на розробку нового антибіотика, Андрій Сибірний – 10 мільйонів гривень на розробку вакцини проти нового коронавірусу SARS-CoV-2.

“У світі вже кілька країн працюють над створенням вакцини від Covid-19. Існує так званий феномен антитілозалежного посилення інфекції, що полягає в посиленні інфекційного процесу у присутності антитіл, специфічних до білка “корони” SARS-CoV-2. Ми врахували цей досвід у своїй роботі і для отримання антитіл маємо намір використовувати різні частини білка “корони” для уникнення зазначеного феномену. Напрацьовувати фрагменти вірусних білків будемо на дріжджах, адже це швидше і дешевше, ніж на тваринних клітинах”, – зазначив доктор біологічних наук Андрій Сибірний.

Костянтин Дмитрук у свою чергу займеться пошуком нових антибіотиків.

“В контексті боротьби із коронавірусом важливим питанням також є застосування антибіотиків, адже відомо, що при підозрі на COVID-19 призначають кілька типів антибіотиків, аби запобігти розвитку супутніх бактерійних інфекцій. Не зважаючи на успіхи у використанні антибіотиків, при їх тривалому використанні бактерії знаходять механізми захисту набуваючи резистентності. Відбувається постійна “гонка озброєнь” між бактеріями та протимікробними препаратами, у якій люди мають бути на крок попереду”, – пояснив Костянтин Дмитрук.

Коментарі

Позначки: , ,