Львівський суд ухвалив резонансне рішення у справі “Доктора Пі”

Новини 07 Вересня, 2019 2 247

Фото: "КП в Україні"

Слюсарчук може розраховувати на виправдання

Днями з’явився новий поворот у справі, відомому як суд над “доктором Пі”. Відсидівши  п’ять років у в’язниці Андрій Слюсарчук може розраховувати на виправдання: Шевченківський суд Львова повернув прокуратурі звинувачувальний акт, пославшись на грубі процесуальні порушення. Адвокати впевнені, що це серйозний крок до реабілітації їх підзахисного.

Унікум чи  пройдисвіт?

У листопаді 2011 року ця новина прогриміла на всю Україну. Людина, яка демонструвала унікальні здібності, якого називали геніальним лікарем, якому дали Державну премію, раптово був оголошений пройдисвітом. І не просто пройдисвітом, а підлим вбивцею, справжнім маніяком, який кидається зі скальпелем на беззахисних хворих.

Знаменитий і загадковий “доктор Пі” був підданий принизливому арешту, слідству і суду. Правда, звинувачення трохи пом’якшили: з “умисного вбивства” на “вбивство з необережності”. 14 лютого 2014 року Сихівський районний суд міста Львова визнав Андрія Слюсарчука винним в смертях двох пацієнтів, незаконній лікарській діяльності, шахрайстві і підробці документів.

На перше місце було покладено диплом Слюсарчука, який той отримував, а за версією слідства не отримував, в Московському медичному університеті імені М. І. Пирогова. Документ, на підставі якого Андрій підтвердив свою вищу медичну освіту в Україні, був оголошений фальшивкою. А слідом на них і інші документи, якими підтверджувалася захист секретної наукової роботи, звання професора і право на наукову та медичну практику.

Така коротка історія, оскільки для довгого викладу знадобиться кілька газетних сторінок, а то і більше. “КП” в Україні “не раз друкувала відгуки як друзів” доктора Пі “, так і його ворогів. Говорила з людьми, які називають його рятівником і які звинувачують у смерті своїх близьких.

Фото: ФБ/Андрій Слюсарчук

З рук геть погано

Апеляційний суд підтвердив рішення суду першої інстанції, але в березні 2016 року Вищий спеціалізований суд України скасував вирок Слюсарчуку, і маховик закрутився в зворотну сторону. Матеріали повернули в апеляцію, звідти – до Сихівського суду, де всі судді повідомили про відвід. Те ж саме заявили представники Феміди в Залізничному суді Львова, а в Шевченківському довго не могли розпочати попереднє слухання. І ось воно відбулося.

До цього часу Слюсарчук давно вже був на волі. Його не відпустили за законом Савченко, як помилково писали деякі ЗМІ, а змінили запобіжний захід з арешту на особисте зобов’язання.

– Суддя виявила в справі безліч процесуальних порушень, – розповів друг Андрія Слюсарчука, журналіст Ігор Юрченко. – Виявилося, що за деякими звинуваченнями йому не пред’являли підозри, що він і його адвокати не знайомилися з 26-м томом справи , який кудись загубився, а потім знайшовся.

Ще з’ясувалося, що на суді був представлений не оригінал, а копія акта інституту Пирогова про те, що Слюсарчук у них не навчався, були підписи людей, які в обговоренні нібито не брали участь. І що слідчий у справі Слюсарчука їздив в Москву без міжнародно-правового доручення, а як би за особистою ініціативою.

 

Суддя звернула увагу, що за смертями, які приписували Слюсарчуку, не було ексгумації та що немає доказів причинно-наслідкового зв’язку між смертю людей і так званими “операціями відчаю”. Всі померлі були безнадійними, від яких відмовилися інші лікарі.

14 лютого 2014 року Сихівський районний суд міста Львова визнав Андрія Слюсарчука винним в смертях двох пацієнтів, незаконної лікарської діяльності, шахрайстві і підробці документів.

А тепер відповість слідчий …

– Я думаю, що прокуратура скористається своїм правом на оскарження рішення суду, – говорить адвокат Микола Шупеня. – Це затягнеться ще на місяць-два, але правда буде на нашому боці. По суті, звинувачення виправити вже нічого не можна, справа повинні закрити. Ми клопотатимемо, щоб це зробили за відсутністю складу злочину.

Також адвокат зазначив, що вже ініціював кримінальні справи проти слідчого, прокурорів, суддів, які переслідували Слюсарчука, і зараз буде домагатися передачі виробництв в Державне бюро розслідувань. Якщо з “доктора Пі” дійсно знімуть звинувачення, він буде мати право вимагати моральну і матеріальну компенсацію за п’ять років, проведених в неволі.

Зараз Андрій Слюсарчук цілком благополучний. Він працює старшим науковим співробітником у великій фармацевтичній компанії, відновив приватну практику, багато подорожує по Європі.

Чим він відомий

Свою першу славу Андрій Слюсарчук отримав як шоумен, який влаштовує сеанси гіпнозу. Також він прославився феноменальною здатністю запам’ятовувати величезні обсяги інформації, зокрема, число “Пі” після коми. Звідси його друге ім’я – “доктор Пі”.

23 червня 2009 року за черговим рекордом запам’ятовування інформації Слюсарчука привітав тодішній президент Віктор Ющенко. У грудні він пообіцяв створити під унікум Інститут мозку.

20 вересня 2011 року новий президент Віктор Янукович підписав указ про присудження Слюсарчуку Державної премії України в галузі освіти. Премію той не отримав через кримінального переслідування. Є версія, що воно було організовано з ініціативи його конкурентів.

27 квітня 2011 року Слюсарчук обіграв у шахи комп’ютерну програму “Рибка-4”, що до нього нікому не вдавалося. Справжність рекорду поставили під сумнів провідні гросмейстери. З цього моменту почалося переслідування Слюсарчука в пресі, що завершилося кримінальною справою. Ще одна версія: цькування організувала “шахова мафія”, не зумівши стерпіти поразки.

Пубдікація: «КП в Україні»

 

 

Коментарі

Позначки: , , ,