Львівський історик розповів 5 фактів про бої за гору Маківку (ФОТО, ВІДЕО)

Галерея 02 Травня, 2021 552

Маківка

106 років тому на Галичині проходив фронт Першої Світової війни. Тоді українці змушені були воювати за інтереси Російської та Австро-Угорської імперій на своїй землі. Суспільне поспілкувалося з істориком, старшим науковим співробітником Музею визвольної боротьби у Львові Орестом Круковським та зібрало 5 фактів про бої за гору Маківка (28 квітня – 4 травня 1915 року).

Про це пише Четверта студія з посиланням на Суспільне.

У 1914 році російські війська здійснили успішний наступ на Галичину, у вересні зайняли Львів. Саме тоді був сформований і відправлений на вишкіл легіон Січових Стрільців. Взимку 1914-1915 року російські війська стали в Карпатах: важкодоступні вершини, холодна і сніжна зима та успішний опір австро-угорських військ зупинили подальше просування росіян на захід.

В березні частини Січових Стрільців підпорядковують 55-й піхотній дивізії генерала фон Фляйшнера та розквартировують у районі Славська та місцевості поруч з Маківкою.

Наступні два місяці були відносно спокійними, товщина снігового покриву в горах подекуди сягала пів метра, тому вести якісь наступальні дії було важко. Російські війська почали активні бої за Маківку, коли австро-угорські частини зайняли кілька сусідніх панівних висот. До цього позиційні мляві бої навколо гори відбувалися вже пару місяців, але їх загострення сталося саме у кінці квітня.

Факт №1: братовбивча війна.

У першому штурмі Маківки з боку російсько-імперських військ брав участь 309-й піхотний овруцький полк, який складався в основному з українців. За два дні боїв із 2,5 тисяч багнетів полку у строю залишилося близько 600. Січові стрільці втратили 42 вбитими, 76 пораненими та 35 полоненими.

Факт №2: перша жінка-офіцер.

Олена Степанів була активною учасницею передвоєнного стрілецького руху, з початком Першої Світової війни вона створила окрему жіночу чоту в лавах УСС, брала участь в обороні Маківки, за що була нагороджена австрійською медаллю. В кінці травня 1915 року, через місяць після боїв за Маківку, потрапила до російського полону і була вивезена в середню Азію. Звільнилася з полону у 1917 році.

Факт №3: перша зустріч росіян з вогнеметами.

У бою за Маківку проти росіян чи не вперше застосували вогнемети. Згодом згадувалося, що коли російські війська захопили Маківку, то здобули там значні запаси бензину до “вогнеметальних машин”, як їх тоді називали росіяни (адже слова “вогнемет” ще не придумали). Тобто, ми бачимо, що технології австрійської армії на той час були достатньо розвинуті.

Факт №4: перша перемога українських вояків над Росією з 1709 року.

Маківка у контексті Першої Світової — це локальна битва, однак вона мала велике ідейно-політичне значення, адже це була перша перемога української зброї над Росією ще з часів Полтавської битви. До того української збройної сили, яка б перемогла російські війська, не існувало.

Факт №5: місце паломництва.

Першими цвинтарем на Маківці почали опікуватися стрийські пластуни. Вони його впорядкували, поставили хрести, і після того туди почалося паломництво: масові паломництва на зелені свята, які польська поліція забороняла і розганяла. Згодом підключилися колишні комбатанти. Вони виготовили спеціальні кубки, в які насипалася земля з Маківки.

Ці кубки були такими собі перехідними призами, якими нагороджувалися кращі пластові частини, які найбільше долучилися до впорядкування стрілецьких могил.

Коментарі

Позначки: