Львівські пластуни прикрасили писанками дерева у Домі Франка (ФОТО, ВІДЕО)

Новини 29 Квітня, 2021 261

пластуни

Львівські пластуни прикрасили яблуні у Франковому саду писанками. До акції долучилось близько 50-ти пластунів. Напередодні, упродовж тижня, вони розмалювали писанки на подвір’ї Дому Франка.

Про це пише Четверта студія з посиланням на Суспільне.

Пластунка Анастасія Борщ малює свою останню цьогоріч писанку. Дівчина розповідає, що розпис має давні традиції.

“Господині перед тим як розписувати її молилися і налаштовувалися, от це не було так, що просто прийшов і почав писати. Перед тим потрібно було налаштуватись, як перед випіканням паски. Також писанка була символом плодючості, кохання, всього доброго”, — каже Анастасія Борщ.

Свою писанку готує і Соломія Корнило. Кожен елемент малюнку дівчини має символічне наповнення.

“Тут багато дуже є різних символів і кожен із них є по-своєму унікальний. Наприклад, зверху ми бачимо завиток. Це символ життя. Також тут є рибки, олені. Дім Франка — це таке натхненне місце, тут ти собі згадуєш, що тут жила дуже видатна людина і це честь повішати свою писанку саме тут”, — каже Соломія Корнило.

Пластунка Марта Шипарович каже, старається, щоб кожна писанка була оригінальною.

“Це є таке дерево – символ плекання українських традицій, дерево – це як символ життя і шматочок такого справжнього українського мистецтва. Це те, що робить нас, українців, такими душевними. За допомогою цього ми можемо показати, що наша нація процвітає”, — каже Марта Шипарович.

Син Івана Франка — Петро був співзасновником пласту. Тому рух пластунів тісно пов’язаний із історією родини.

“Ми покликані продовжувати його місію і допомагати пластунам, тим більше молоді. Люди продовжують наші гарні християнські традиції. Ми вирішили, що повішаємо писанки з боку вулиці на деревах”, — каже заступник директора Дому Франка Ігор Медвідь.

Пластуни повісили на яблунях Франкового саду майже пів сотні писанок. Тут вони будуть до кінця Великодніх свят.

Коментарі

Позначки: , ,