Львівські підприємці під вікнами Садового обіцяють запалити шини

Новини 18 Вересня, 2020 236

У Львові під вікнами Садового другий день стоїть наметове містечко, фото 4studio

Протестувальники звели намет біля центрального входу до Львівської міської ради і будуть тут ночувати. На вирішення проблеми МАФів, які мерія хоче знести, міському голові і його команді дали 24 години. Якщо 18 вересня до 12.00 не відбудеться засідання робочої групи ЛМР з питань «проблемних» малих архітектурних споруд, підприємці перекриватимуть дороги і палитимуть шини. Про це інформує Четверта студія з посиланням на Львівський прес-клуб. 

Протестувальники кажуть, що не хочуть вдаватися до радикальних дій, але міська влада не залишила їм вибору. Крім того, вони передали листа представникові Володимира Зеленського з проханням, щоб діючий Президент України втрутився у ситуацію і не дозволив Андрієві Садовому знищити їхній бізнес і єдине джерело заробітку.

Нагадаємо, що напруга між мерією і підприємцями триває у місті вже близько двох місяців. Люди оббивали пороги кабінетів Ратуші й пікетували пленарне засіданні міськради, але чиновники не хочуть з ними розмовляти.  А причина конфлікту така: до кінця 2019 року у Львові функціонували 1 569 малих архітектурних споруд, але у грудні, після численних перевірок, мерія внесла до «чорного списку» 300 з них. Близько 100 об’єктів знесли, іншим дали термін на виправлення тих чи інших порушень та обіцянку дозволити після цього й надалі займатися підприємництвом. Близько 160 підприємців всі недоліки усунули, документацію впорядкували. Але замість дозволів вони отримують «листи щастя» з вимогою демонтувати МАФ.

У мерії запевняють, що дбають про естетику міста і комфорт жителів, тому малі архітектурні споруди будуть зносити, аби вони не створювали хаосу.  Підприємці таку відповідь вважають лицемірною, адже «впорядковувати хаос» чиновники чомусь вирішили лише із 160-ма МАФами, тоді як 1 300 і надалі безперешкодно стоять на своєму місті й працюють. На їхнє переконання, міська влада лобіює інтереси супермаркетів, тому відбувається цілеспрямована руйнація малого торговельного бізнесу як головного конкурента.

Під час пресконференції «Як «Самопоміч» знищує МАФи на догоду великому бізнесу?» у Львівському пресклубі підприємці зійшлися на думці, що для мерії існують «білі» й «чорні» МАФи. «Білі» – це ті, які торгують нетривалий час, а потім на цьому місці з’являється будівля, можливо навіть багатоповерхівка (фактично йдеться про захоплення земельної ділянки). А «чорні» – це павільйони, в яких роками чи навіть десятиліттями людина веде свій бізнес, сплачує податки до міського бюджету. Проте комусь не дає спокою земельна ділянка під МАФом і його намагаються знести в будь-який спосіб.

– Безумовно, це –  знищення малого бізнесу, іти назустріч підприємцям, які виконали вимогу і усунули недоліки, влада навіть не збиралась, людей просто «нагодували» обіцянками, –  вважає підприємиця Марія Марущак. – Ми не перший місяць вимагаємо відновлення робочої групи з цього питання. І ось нам її пообіцяли – в режимі ZOOM. Ми на таке не погоджуємось, тому що в режимі онлайн з нашими чиновниками ні про що не домовишся. Ми не зможемо відстояти свої права. Якщо працівники мерії бояться коронавірусу, ми можемо влаштувати засідання робочої групи у внутрішньому дворику Ратуші. Адже інші заходи там проводять безперешкодно, то чому остерігаються саме підприємців?

Марія Марущак повідомила, що 18 вересня опівдні спливає кінцевий термін, коли люди чекають на представників мерії. Після цього вони переходять до радикальних дій.

За словами представниці підприємців Христини Мариняк, люди написали листа і передали його через офіційного представника Володимиру Зеленському.

– «Звертаємось до вас як до Президента України, рятуйте нас від дій Андрія Садового», йдеться у цьому листі. Ми повідомляємо, що малий бізнес у Львові опинився під загрозою і нині це розуміє кожен. Через дії мерії на вулиці можуть опинитися сотні працівників МАФів, а для кожного з них – це єдине джерело прибутку. Як людям виживати? – запитує Христинп Мариняк.

Підприємець Роман Жук розповів, що протестувальники зустрілись із керівниками усіх фракцій ЛМР:

– Звісно, окрім «Самопомочі», бо їхні депутати нас не чують. І всі депутати запевняють, що законодавство на нашому боці й вони нас підтримують. Але на практиці ми бачимо, що депутат намагається внести наше питання на пленарне засідання, а пан Садовий його ветує. У кого сила – в того і закон, так виходить? – риторично запитує Роман Жук.

Крім того, люди зазначають, що «листи щастя» приходять навіть тим, у кого порушень як таких ніколи й не було.

– У моїй родині двоє людей з інвалідністю, –  розповіла свою сумну історію підприємиця Олена Астаф’єва. – І вся моя провина в тому, що 2017 року я не змогла вчасно зібрати пакет документів через те, що чоловік і дитина перебували в лікарні. У дитини, до слова, це була вже шоста реанімація, вкрай важкий стан… Розумієте, я фізично не змогла займатися цими паперами в такій ситуації… А коли все налагодилось, я їх підготувала, пішла до комісії з містобудування і архітектури, мені сказали, що все гаразд. Я заспокоїлась. А потім дізнаюсь, що я – порушниця і мій МАФ вимагають знести. Я не уявляю, на що житиме моя родина.

Думку, що у Львові свідомо і невпинно знищують малий бізнес на догоду супермаркетам, поділяє і підприємець Ігор Микуш.

– Зауважте, що серед протестувальників біля Ратуші є чимало підприємців, які не потрапили до «чорного» списку мерії. Але люди виявляють  солідарність зі своїми колегами. Бо ми чудово розуміємо: завтра у цьому списку може опинитись кожен з нас. Якийсь чиновник проїжджатиме на автівці повз твій МАФ і вирішить, що він йому у цьому місці заважає. І знесуть!

Ігор Микуш каже, що заяви міського голови Андрія Садового і його заступника Любомира Зубача про те, що вони готові підтримувати малий бізнес – це маніпуляція свідомістю львів’ян.

– А нам вони розповідають, що львів’янам не подобаються МАФи, бо вони торгують алкоголем. Гаразд, чому ж тоді у Львові, мов гриби, ростуть мережі алкомаркетів, які торгують спиртними напоями навіть у заборонений нічний час? Це львів’ян не обурює? І найголовніше: чи запитують жителів міста про те, чи подобається їм ремонт у школі? У Дитячому садочку? Чи задоволені вони медичним обслуговуванням в комунальних поліклініках? Чи гарні умови в лікарнях? А у транспорті? Все зручно і ціна відповідає комфорту? І міські дороги також влаштовують? І з вивезенням сміття все гаразд? Ні, ці питання Андрій Іванович ніколи не поставить жителям міста, бо знає на них відповідь, – майже риторично підсумував Ігор Микуш.

Коментарі

Позначки: , ,