Львівські депутати різних фракцій ініціюють викуп стадіону “Торпедо” у банку “Львів”

Новини 11 Грудня, 2018 192

Сьогодні, 11 грудня, з ініціативи депутата Сергія Іваха у Львівській міській раді відбулась прес-конференція на тему: “Повернення громаді Львова стадіону Торпедо та відновлення його роботи”.

Учасники прес-конференції: Сергій Івах, секретар комісії архітектури, містобудування та охорони історичного середовища, Віталій Свіщов, голова комісії культури, молодіжної політики та спорту.

Також на прес-конференцію запросили голів фракцій Львівської міської ради: Петра Адамика (фракція БПП «Солідарність» у ЛМР), Юрія Мельника (фракція Об’єднання «Самопоміч» у ЛМР), Маркіяна Лопачака (фракція ВО «Свобода» у ЛМР), Ігоря Телішевського (фракція «Укроп» у ЛМР), Валерій Веремчук (фракція «Народний контроль» у ЛМР), Юрій Кужелюк (фракція «Громадянська позиція у ЛМР), Тараса Чолія (фракція Української Галицької партії у ЛМР); представника Федерації футболу Львівської області Ярослава Грися та представника ПАТ Акціонерно-комерційного банку “Львів”.

Щоправда, представників від фракції об’єднання «Самопоміч» та фракції ВО «Свобода» у ЛМР у залі не було. Не зміг прийти і представник від акціонерно-комерційного банку “Львів”, але останні закріпили свою позицію у додатку до офіційного листа-зверненні до мера Садового, де вказано, що банк готовий реалізувати стадіон “Торпедо” за нижчою від балансової вартості , а саме за 7 млн 500 тис грн (попередня ринкова ціна майже 9 млн грн).

У банку єдина умова – здійснити продаж у поточному банковому році, а для цього депутати на найближчій сесії мають ініціювати внесення змін до міського бюджету 2018 року, щоб встигнути викупити стадіон.

“Ми отримали лист від банку, де вони вчергове задекларували свою готовність до продажу об’єкта, який по балансовій вартості коштує 8,9 млн гривень. Не зважаючи на це, “Банк Львів” готовий сприяти розвитку інфраструктури міста і запропонував ціну 7,5 млн гривень. Єдина умова такої суми – вона може існувати лише в поточному році. Впродовж цього часу були постійні дискусії та переписки. Банк на початку переговорів запропонував ціну 12 млн гривень. Депутатський корпус і виконавча влада не сприйняли таку вартість, тому переговори продовжились. Конкретно зараз перед нами стоїть завдання: вийти на наступному засіданні міської ради з пропозицією щодо змін до бюджету на реалізацію даного проекту”, – розповів депутат від фракції БПП “Солідарність” Сергій Івах.

Про актуальність рішення повернути громаді Львова стадіон “Торпедо” говорив кожен запрошений на подію. Головним аргументом стала відсутність масштабного стадіону з належним  штучним покриттям у цілому місті.

«Сьогодні Федерація футболу проводить змагання серед 150 дитячих юнацьких команд з десяти вікових груп. Це біля 4 тисячі дітей. В нас є попередня домовленість з інвесторм, що якби була така можливість мати стадіон, ми б могли зробити футбольне поле зі штучним покриттям і це дало б нам можливість мінімум 12 годин в день проводити різні заходи з футболу. Зі 155 команд – 112 зі Львова, якщо по годині їм виділяти – не вистачить тижня. Тому для нас дуже важливо мати такий стадіон. Сьогодні у Львові є один стадіон зі штучним покриттям – це стадіон «Сокіл», але він у приватних руках, а також стадіон у Винниках імені Маркевича. Але два стадіони в межах Львова – це мало. Ми проводимо змагання з 3 січня до кінця грудня, тобто в нас нема перерви. На чотири місяці випадає тренувальний процес, якщо немає футбольного поля зі штучним покриттям», – зауважив представник Федерації футболу Львівщини Ярослав Гресьо.

Петро Адамик з фракції БПП «Солідарність» зазначив, що рішення банку передати стадіон місту на нижчою вартістю є дуже вигідним й заслуговує на повагу:

«Ціна більш ніж ринкова, тим більше, що ця ціна – це ціна здоров`я наших дітей. Банк вартує подяки за таку ініціативу. Однозначно треба голосувати, там крім футбольного стадіону можна ще інші види спорту організувати, наприклад, легкоатлетичні змагання, це 2,7 га землі, територія дозволяє».

Ігор Телішевський зауважив, що треба детально розібратись чи запропонована банком ціна вигідна місту і, якщо так, то слід негайно вжити всіх заходів, аби провести платіж у поточному році.

“Нам зараз дуже бракує часу. 20 грудня – наступне засідання міської ради. Якщо там приймається рішення купляти стадіон “Торпедо”, то у виконавчих органів залишається 1-2 дні, щоб провести цей платіж. Тут має бути активна співпраця з департаментом фінансів та, звісно, міським головою”, – резюмував депутат Валерій Веремчук.

Додамо, стадіон «Торпедо» за радянських часів передали однойменному спортивному товариству та забудували службовими приміщеннями. Із 1990 року стадіон перейшов у приватну власність, там почав працювати ринок електротехнічних товарів, який у 2008 році перенесли на вул. Кукурудзяну. Після чого «Торпедо» передали банку «Львів» як заставу за борги по кредитах.

 

 

Коментарі