Львівські депутати не підтримали петицію проти демонтажу пам’ятника сину Моцарта

Новини 07 Грудня, 2022 159

У Львові відкрили скульптуру Франца Ксавера Моцарта, фото ЛМР

У вівторок, 6 грудня на черговому засіданні сесії Львівської міської ради депутати не підтримали петицію проти демонтажу пам’ятника Францу Ксаверу Моцарту.

Про це передає “Еспресо.Захід”, пише Четверта студія.

Скульптуру, присвячену молодшому сину Вольфганга Амадея Моцарта, на площі Маланюка у Львові встановили у серпні минулого року. Пам’ятник викликав хвилю дискусій у соцмережах, навіть збирали петиції, щоб перенести його деінде. Натомість інші львів’яни зареєстрували протилежне звернення.

Вчора, 6 грудня, під час сесії Львівської міської ради депутати мали розглянути петицію проти знесення скульптури Францу Ксаверу Вольфгангу Моцарту на площі Євгена Маланюка. Рішення не підтримали, адже 33 депутати не проголосували. Проте відомо, що 17 з них віддали свої голоси за, один – проти, ще один депутат утримався.

Нагадаємо, пам’ятник Францу Ксаверу Моцарту урочисто відкрили на площі Маланюка 26 серпня 2021 року.

Проте скульптура не просто викликала дискусії серед культурної та історичної спільноти міста, а й спонукала містян створити петицію про її демонтаж. Зокрема, звернення до депутатів подала мистецтвознавиця Наталія Криничанка. Петиція за кілька днів набрала 500 голосів.

Німецьке видання назвало авторів петиції за знесення пам’ятника Ксаверу Моцарту “українським міщанством”.

Львівські депутати відхилили петицію про демонтаж пам’ятника сину композитора Вольфганга Моцарта на площі Євгена Маланюка. Таке рішення вони прийняли у вівторок, 30 листопада, на сесії міської ради.

Голова підкомітету з питань культурної політики Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Микола Княжицький заявляв, що у Львові пам’ятник Францу Ксаверу Моцарту було встановлено без належних громадських слухань.

Коментарі

Позначки: ,