Львівська ОВА подаватиме апеляцію на рішення суду щодо системи “Шлях”

Новини 27 Квітня, 2023 71

Львівська ОВА подаватиме апеляцію на рішення суду щодо системи "Шлях"

Суд зобов’язав Львівську ОВА надати прізвища ухилянтів, які скористалися системою “Шлях”

Львівський окружний адміністративний суд зобов’язав Львівську обласну військову адміністрацію надати інформацію про чоловіків, які використали систему “Шлях” для виїзду за кордон та не повернулися. Про це повідомило видання “Наші гроші. Львів”. У Львівській ОВА розповіли Суспільному, що подаватимуть апеляцію на рішення суду.

За матеріалами справи, яку опублікували в Єдиному реєстрі судових рішень, 30 січня журналістка медіа “Наші гроші. Львів” направила запит до Львівської ОВА. Там просила надати імена усіх людей, які від початку війни виїхали за кордон на підставі наказів ОВА, але не повернулись в Україну в визначений час, з деталями щодо бронювання. А також копії рішень про виїзд за межі України водіїв, які перевозили гуманітарну допомогу, проте не повернулись, та копії щодо скасування дозволу на виїзд для таких водіїв.

У лютому журналістка отримала відповідь з відмовою надати додатки до наказів, де містились імена водіїв, які не повернулись з-за кордону. Це аргументували зокрема статтями закону “Про захист персональних даних” та обсягом інформації, яку потрібно було обробити. Співзасновниця “Наші гроші. Львів” Олександра Губицька звернулася із позовом до суду.

У суді юристи Львівської ОВА зазначили, що прізвища, які просила надати журналістка в запиті, є персональними даними, які підлягають захисту. Натомість суспільний інтерес “не може зводитися до прагнення громадськості отримати інформацію про приватне життя інших людей або до бажання аудиторії дізнатися сенсацію”.

Суд зобов’язав облдержадміністрацію надати копії рішень про скасування рішень про дозвіл виїзду за межі України водіям, які здійснювали перевезення гуманітарних вантажів за період з 24 лютого 2022 року по 30 січня 2023 року із відображенням прізвища, імені та по батькові та знеособленням персональних даних. У задоволенні решти позовних вимог відмовили.

“Вирішуючи питання про наявність чи відсутність суспільного інтересу, суд враховує, що інформація про осіб призовного віку, які перетнули кордон України на підставі дозволу на виїзд і своєчасно не повернулись, є для суспільства дуже чутливою та на фоні запровадження в країні воєнного стану може свідчити про незаконний виїзд за межі України без наміру повернутись. Відтак суд погоджується із позивачкою, що запитувана нею інформація має значний суспільний інтерес”, — йдеться у рішенні суду.

Рішення суду ще не набуло законної сили. У Львівській ОВА повідомили Суспільному, що подаватимуть апеляцію.

“Рішення ОВА було пов’язано з тим, що не в тому справа, що ми не хотіли надавати інформацію, а в кількості і об’ємах інформації. Враховуючи, що Львівщина є прикордонною областю, кількість водіїв, яким надано право виїзду за межі України упродовж періоду, який вимагали журналісти, є вже більше 40 тисяч. Відповідно, щоб обробити таку кількість персональних даних, дані, які не підлягають поширенню, і надати відповідь на журналістський запит ми потребували додаткового часу, а також оплати цих послуг. Це є декілька робочих днів, процес витягу наказів, закриття інформації, яка не підлягає розголосу, тобто персональних даних водіїв і тоді наступне — подача цієї інформації журналістам. Оскільки журналісти не були згодні, будемо апелювати”, — каже керівниця апарату облдержадміністрації Ірина Шурпяк.

Представники Львівської ОВА можуть подати апеляцію впродовж 30 днів після рішення суду.

Коментарі

Позначки: , ,