Львівська облрада виступила проти звуження обсягу повноважень органів місцевого самоврядування

Новини 25 Грудня, 2019 245

ХХІІІ чергова сесія Львівської обласної ради, фото 4studio

Львівська обласна рада прийняла звернення до Президента України про недопущення звуження обсягу повноважень органів місцевого самоврядування у сфері використання надр. Про це інформує прес-служба ЛОР, пише Четверта студія.

«Верховна Рада України 19 грудня 2019 року прийняла в другому читанні та в цілому проєкт Закону України № 2240 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо урегулювання питання видобутку бурштину», який передбачає введення єдиних дозволів на геологічне вивчення бурштинових надр з подальшим видобуванням бурштину.

Водночас проєкт Закону України № 2240 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо урегулювання питання видобутку бурштину» передбачає усунення обласних рад від процедури погодження надання надр у користування з метою геологічного вивчення і розробки родовищ корисних копалин загальнодержавного значення, а також для цілей, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин.

Львівська обласна рада підтримує необхідність врегулювання питання видобутку бурштину, однак внаслідок внесення до проєкту Закону України № 2240 норми, що звужує повноваження органів місцевого самоврядування, на такий проєкт Закону повинно бути накладено вето Президента України та повернуто його у Верховну Раду України для повторного розгляду із доопрацюванням.

Розробляючи такі проєкти Законів України, автори мали б ознайомитися з відповідними положеннями Конституції України та Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», які визначають, що обласні ради здійснюють представництво спільних інтересів територіальних громад області.
Депутати обласної ради є представниками інтересів територіальних громад села, селища, міста чи їх громад, які, відповідно до Конституції України та законів, зобов’язані виражати й захищати інтереси відповідної територіальної громади та її частини – виборців свого виборчого округу, виконувати їх доручення в межах своїх повноважень, наданих законом, брати активну участь у здійсненні місцевого самоврядування.

Розробка, вивчення та використання надр безпосередньо стосується прав та інтересів громад і мешканців територій, де знаходяться такі надра. Держава, органи влади зобов’язані брати до уваги позицію своїх громадян, виразником якої є в тому числі обласні ради. Для ефективного захисту інтересів громадян України, які проживають на територіях, де планується використання надр, законодавство України повинне передбачати певний обсяг повноважень для представників громад. Станом на сьогодні таким є необхідність отримання погоджень в обласних радах для провадження діяльності із використання надр загальнодержавного значення.
Позбавляючи обласні ради повноважень у цій сфері, Верховна Рада України нівелює право громад бути почутими, а депутатів, які їх представляють, виражати і захищати інтереси відповідної територіальної громади.

В Україні в активній фазі перебуває процес децентралізації влади, який за своєю суттю передбачає передачу повноважень від центральних органів виконавчої влади до органів місцевого самоврядування «на місця». Проте законопроєкти такого характеру свідчать про абсолютно протилежні наміри, оскільки місцеве самоврядування свідомо позбавляється можливості вирішувати питання щодо розпорядження природними ресурсами, які є власністю українського народу.
Відповідно до пункту 30 статті 106 Конституції України, Президент України має право вето щодо прийнятих Верховною Радою України законів з наступним поверненням їх на повторний розгляд Верховної Ради України.

Враховуючи вищевикладене, ми, депутати Львівської обласної ради, виражаючи волю та представляючи інтереси територіальних громад, закликаємо Вас скористатися своїм конституційним правом накласти вето на прийнятий Верховною Радою України 19 грудня 2019 року проєкт Закону України № 2240 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо урегулювання питання видобутку бурштину» та повернути його на повторний розгляд без норм, що обмежують компетенцію органів місцевого самоврядування у сфері надрокористування.

Львівська обласна рада сподівається, що Ви, пане Президенте, як гарант додержання Конституції України, прав і свобод людини та громадянина, дослухаєтеся до своїх громадян», – йдеться у зверненні.

Коментарі

Позначки: , ,